- En orgie i tortur og fullstendig urealistiske drapsmetoder

Gert Nygårdshaug slakter norsk krimlitteratur.

KRITISK TIL KRIMKOLLEGER: Forfatter Gert Nygårdshaug synes norsk krim er kriminelt dårlig og at hovedfokus er på «tortur og fullstendig urealistiske drapsmetoder». 
Foto: Siv Johanne Seglem/Dagbladet
KRITISK TIL KRIMKOLLEGER: Forfatter Gert Nygårdshaug synes norsk krim er kriminelt dårlig og at hovedfokus er på «tortur og fullstendig urealistiske drapsmetoder». Foto: Siv Johanne Seglem/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Med den volumøkningen vi ser på krimutgivelser i dag, hausset opp av forlagene, strekker ikke fantasien hos mange til for å skape en god krimhistorie. Dette kompenseres ved å klekke ut enkle plot, der det eneste nye blir en orgie i bestialske nyskapninger i form av tortur og fullstendig urealistiske drapsmetoder, sier Gert Nygårdshaug til Dagbladet.

I morgen starter Krimfestivalen i Oslo, og Nygårdshaug, som har selv skrevet flere krimromaner, mener at norsk krimlitteratur er blitt for bestialsk.

- Jeg har vel sjelden lest så mye - unnskyld uttrykket - søppel som det som utgis mellom to permer i dag, benevnt som krim. Det hjelper lite å skrive om bukspretting, avhogde lemmer og avflekking av hud når språk og komposisjon, for ikke å si plottets troverdighet, er under lavmål, sier Nygårdshaug som understreker at det finnes «noen veldig få, gode unntak».

Mer etterforskning Krimforfatteren mener at kvaliteten på dagens krim er svekket, og etterlyser bøker med et tydeligere fokus på oppklaring og etterforskning.

- Våre gamle håndverkere er fremdeles best. De som makter å trekke leseren med i den intellektuelle leken mellom en forbrytelse og en etterforsking, i et puslespill som gjør at den siste biten blir en overraskelse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer