JUBILEUM: Sprøyterommet i Oslo er 10 år i 2015. Arild Knutsen og Ina Roll Spinnangr mener ordningen kunne vært bedre.  Foto: Bjørn-Owe Holmberg / Samfoto
JUBILEUM: Sprøyterommet i Oslo er 10 år i 2015. Arild Knutsen og Ina Roll Spinnangr mener ordningen kunne vært bedre. Foto: Bjørn-Owe Holmberg / SamfotoVis mer

En overdose engasjement for Sprøyterommet

Engasjement for gode tiltak er bra. Rett skal likevel være rett.

Meninger

Vi er enige med Arild Knutsen, leder i Foreningen for Human Narkotikapolitikk, og bystyrekandidat Ina Roll Spinnangr fra Oslo Venstre som skriver at Sprøyterommet vi har i Oslo er et flott tiltak.

En del av momentene Knutsen og Spinnangr drar opp i sitt innlegg «Fem feil som koster liv» bommer derimot på planken.

Politiet står ikke klare til å ta dem som benytter Sprøyterommet. En slik praksis ville undergravd hele konseptet og tanken bak Sprøyterommet som overdoseforebyggende tiltak. Vi har liketil en lov som regulerer besittelse og bruk i og på vei til tiltaket.

I innlegget stilles det spørsmål ved hvorfor våre ansatte ikke benytter nesesprayen med heroin-motgift ved overdose. Sprøyterommet ligger nærmest vegg i vegg med legevakten. Det er for brukernes beste vi tilkaller ambulanse. Selv om vi hadde benyttet denne nesesprayen ville behovet for ambulanse vært der. Det har å gjøre med at heroinen virker dobbelt så lenge som nesesprayen og at faren derfor ikke over selv om brukeren kommer til bevissthet. Nesesprayen det vises til er del av et forskningsprosjekt som retter seg mot brukerne, og ikke helsepersonell. En ny nesespray til profesjonell bruk er under utvikling og den kommer vi til å prøve ut på Sprøyterommet.

Den virkelig store utfordringen ved de 250 overdosedødsfallene i Norge er at de som regel skjer i situasjoner hvor fagfolk ikke er til stede. Vi er stolte og glade for at vi kan si at ingen har mistet livet på Sprøyterommet. Der treffer vi på målet som er satt. Dessverre er det fremdeles en del overdosedødsfall i Norge vi ikke har klart å forhindre. Men også her tar vi grep, sammen med blant andre Knutsen og FHN, som fører utviklingen i riktig retning. En av de største utfordringene her er derimot, som Arild Knudsen nok kan bekrefte, at de fleste dødsfallene skjer hjemme. Ikke på gata, og heldigvis ingen på Sprøyterommet.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.