En overdose folkeviser

Når Monika Fagerholm fram til leseren?

KAOTISK:  Dagbladets anmelder stiller seg skeptisk til fortellerstilen i Monika Fagerholms nye roman. Og er den egentlig en thriller, som det reklameres med?  Foto: Truls Brekke/Dagbladet
KAOTISK: Dagbladets anmelder stiller seg skeptisk til fortellerstilen i Monika Fagerholms nye roman. Og er den egentlig en thriller, som det reklameres med? Foto: Truls Brekke/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Den finlandssvenske forfatteren Monika Fagerholm har nærmest sikret seg abonnement på Nordisk Råd-nominasjoner. Nylig oversatte «Glitterscenen» er den tredje av romanene hennes som er nominert.

Boka er en frittstående fortsettelse av «Den amerikanske jenta», men du skal ha en relativt godt utviklet litterær GPS for å få fullt utbytte av «Glitterscenen» uten å være opplest på Fagerholms særegne univers.

Mystisk drukning Sentralt i beretningen står den overvektige kioskdronningen Maj Gun og barndomsvenninnen, hemmelighetsfulle Suzette. Likevel, noe reelt tekstlig sentrum er det ikke snakk om, for her hopper vi i kronologi, i sted og tid. Alt spinner rundt det mørke navet, den amerikanske jenta Eddie de Wire som druknet i Buletjern i 1969, og som siden har dratt andre med seg i sitt destruktive og suggererende ettermæle.

Som motto for romanen står både David Lynch og myten om Orfeus og Evrydike. Teksten selv slutter ikke å trette oss med å fortelle at den er inspirert av folkevisen, og denne sjangerens hyppige gjentagelser og variasjoner over samme motiv:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer