En overdose heroindebatt

Sårbare rusmisbrukeres skjebne blir utnyttet til å fremme saken. Debatten om utdeling av heroin har sporet av.

HEROIN: Narkomane Alexandra Mejbri (40) får utdelt heroin i Zürich. Skandalen i norsk narkotikapolitikk er ikke at norske narkomane ikke får heroin på resept, men at tusener som er i eller ønsker behandling for sine rusproblemer ikke hjelpes videre, skriver innsenderen. 
Foto: Jacques Hvistendahl
HEROIN: Narkomane Alexandra Mejbri (40) får utdelt heroin i Zürich. Skandalen i norsk narkotikapolitikk er ikke at norske narkomane ikke får heroin på resept, men at tusener som er i eller ønsker behandling for sine rusproblemer ikke hjelpes videre, skriver innsenderen. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Etter måneder med debatt om heroinstøttet behandling (HSB) vet vi fortsatt ikke hvem målgruppen er, journalistene vet det i alle fall ikke. Om et norsk heroinprosjekt engang blir etablert, blir det trolig uten den oppfølgingen som er avgjørende for at det lykkes. Media har et stort ansvar for at denne debatten har sporet av. Utslitte mennesker går til grunne i største fornedrelse i beste sendetid. De ser inn i kamera med tårevåte øyne. Norske journalister gråter med dem. Det som er oppsiktsvekkende, er at de tunge narkomane som trekkes frem i TV og aviser ikke ville fått blitt med i det sveitsiske tiltaket eller noe annet heroinprogram i Europa fordi de er for dårlige. HSB hjelper rett og slett ikke denne kategorien.

De som er med i de sveitsiske forsøkene har en langt bedre psykosomatisk helse enn de gatenarkomane som trekkes fram i Oslo. I Sveits hadde 79 prosent god somatisk helse, og hele 64 prosent god psykisk helse før de begynte i HSB. Kun 44 prosent var arbeidsledige (Brehmer et al 2000). Vi snakker her om en helt annen målgruppe enn de tyngste misbrukerne. Denne gruppen narkomane i Norge er i dag i legemiddelassisterte rehabiliteringen (LAR) eller annen behandling, ikke minst fordi en i Norge også kan gi langt sterkere metadondoser enn i Sveits.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer