Nødvendige nyanser: Hvordan kan et barn vite hva en overgriper er, når selv de voksne ikke vet? Og hvordan kan voksne tro på barn som forteller om overgrep, når de selv ikke orker å se realiteten av hva en overgriper er? spør innleggsforfatteren. Foto: Suzanne Tucker / Shutterstock / NTB scanpix
Nødvendige nyanser: Hvordan kan et barn vite hva en overgriper er, når selv de voksne ikke vet? Og hvordan kan voksne tro på barn som forteller om overgrep, når de selv ikke orker å se realiteten av hva en overgriper er? spør innleggsforfatteren. Foto: Suzanne Tucker / Shutterstock / NTB scanpixVis mer

Debatt: Seksuelle overgrep

En overgriper kan være en vanlig pappa som lager taco på fredager

Samfunnet må arbeide for å gjøre det lettere for barn å fortelle om overgrep de blir utsatt for. Det er de voksne sitt ansvar.

Meninger
KOMMUNIKASJONSRÅDGIVER: Håkon Benjaminsen, Støttesenter mot Incest Oslo.
KOMMUNIKASJONSRÅDGIVER: Håkon Benjaminsen, Støttesenter mot Incest Oslo. Vis mer

26. februar ble en mann dømt for seksuelle overgrep drept av en medfange i Ringerike fengsel. I etterkant har kommentarfeltene på sosiale medier blitt fylt med ytringer som viser mange menneskers oppfatning av hva en seksuell overgriper er – et monster.

Denne oppfatningen skader den viktigste parten i arbeidet mot seksuelle overgrep: nemlig barna.

Svært mange barn tier om overgrepene de blir utsatt for. Det er mange grunner til dette. Barna kan føle det er farlig å snakke om overgrepene, at de ikke har ord til å beskrive hva som skjer. Mange føler lojalitet, til og med kjærlighet overfor overgriper, eller at de ikke ønsker å fortelle noen om overgrepene i frykt for at overgriper skal straffes. Mange barn ønsker bare at overgrepene skal ta slutt og at «alt blir som normalt igjen».

Ifølge Nova-rapporten om seksuelle overgrep (2016) opplever 29 prosent av jenter og sju prosent av gutter en form for seksuelle overgrep innen de er fylt 18 år. Her er mørketallene store. Ifølge Lisa-undersøkelsen som gjennomføres av Universitetet i Bergen, tar det i gjennomsnitt 17,5 år før en person utsatt for incest eller seksuelle overgrep står fram og forteller om det de har blitt utsatt for. 13,9 prosent har da holdt overgrepene skjult i over 30 år. Dette er et enormt problem samfunnet må ta tak i.

Barn og unge trenger trygghet, voksne å stole på. De må vite at tilliten de gir tas på alvor. Vi som voksne har derfor et ansvar for å jobbe for å bryte ned tabuer og øke kunnskap om incest og seksuelle overgrep.

Hva som skjedde i Ringerike fengsel og stemningen på sosiale medier i etterkant utfordrer og skader dette arbeidet fordi det tegner et ensidig bilde av hvem seksuelle overgripere er. En overgriper kan være en vanlig pappa som kjører sønnen til skolen og lager taco på fredager, eller en vanlig mamma som jogger i skogen med familiehunden og er foreldrekontakt på skolen.

Mange tenker på seksuelle overgripere som monstre, rett og slett fordi virkeligheten er så altfor vond. Men hvordan kan et barn vite hva en overgriper er, når selv de voksne ikke vet? Og hvordan kan voksne tro på barn som forteller om overgrep, når de selv ikke orker å se realiteten av hva en overgriper er?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.