En oversett humanist

Opphavsmannen til sadomasochismen, Marquis de Sade, var også ihuga motstander av dødsstraff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Sex og sadisme

- Drep meg eller ta meg som jeg er, for jeg vil aldri forandre meg, skrev en fengslet Marquis de Sade til kona i november 1783.

- Oversett humanist

Den franske adelsmannen og forfatteren Donatien-Alphonse-Francois de Sade (1740-1814) ga opphavet til begrepet sadomasochisme. Men Marquis de Sade regnes også som en betydelig skikkelse fra opplysningstidens Frankrike, som også spilte en politisk rolle under den franske revolusjon.

Jens Bjørneboe har skrevet forordet til den norske utgaven av de Sades «Justine». Her trekker han fram viktigheten av å se de Sades litteratur i sammenheng med hans samtid, et Frankrike preget av hungersnød, undertrykkelse og tortur:

De seksuelle omgangsformer i 1700-tallets Frankrike var meget, meget frie - victorianismen var ukjent i likhet med den moderne kapitalisme og industrialisme, og særlig blant de adelige og ved hoffet var det tilstander som fikk både den greske og den romerske erotiske storhetstid til å blekne.

Bjørneboe peker også på at de Sade sammen med Maximilien Robespierre var en svoren motstander av dødsstraff - og dermed en i historisk sammenheng oversett humanist. I motsetning til Robespierre fortsatte imidlertid de Sade sin motstand mot henrettelsen også etter at revolusjonen kastet om på sosiale ordener.

Biografi

Donatien-Alphonse-Francois de Sade ble født i Paris i 1740, og faren, som var greve, var en fremstående person ved hoffet. I 1955 startet den senere marquisen en militær utdannelse, som endte med at han i 1770 ble oberst.

I 1763 ble han giftet bort med Renée de Montreuil, samme år som han ble fengslet for første gang. For å ha laget skandale på et bordell, ga kongen ham et halvt års husarrest. Deretter går det sadistiske slag i slag.

Gjennom flere år utforsket de Sade smerte i kombinasjon med seksualitet, særlig på prostituerte kvinner, men også tjenestefolk av begge kjønn. På grunn av sitt usedelige liv, men også sine politiske holdninger, tilbrakte han mange år i fengsel.

I 1772 ble hans første skuespill oppført. Samme år ble han dømt til døden, men klarte å flykte. Dødsdommen hang over ham til 1777, da han på ny ble arrestert og satt i fengsel uten lov og dom.

I løpet av 12 fengselsår skrev han «Dialog mellom en prest og en døende mann», «120 dager i Sodoma» og «Dydens ulykker (Justine)». Da den franske revolusjon brøt ut i 1789 ble han sluppet fri av de revolusjonære. Under revolusjonen var han aktivt med på opprørernes side, og stykkene hans spilles ver flere teatre.

I 1801 ble han på grunnlag av to av stykkene sine fengslet igjen. Etter to år ble han overført til sinnssykehus, der han levde til sin død i 1814.

Ressurser om Marquis de Sade

DE SADE i Geoffrey Rush sin skikkelse.Foto: SCANPIX

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer