En padde og en engel

-Boka er som et langt dikt, sa femtenåringen. -Et bra dikt? -Ja, var det eneste ordet han hadde tid til, før han forsvant inn i boka igjen.

Bedre kompliment kna ikke forfatter Rune Belsvik få når han igjen begir seg ut på minelagt felt: Ung kjærlighet.

Men det ligger også en annen fagnad i reaksjonen. Boka er skrevet på ny-norsk, og alle vet at mange barn f. Eks. på Østlandet, har stor motstand mot dette språket som de føler blir påtvunget dem på skolen. Hvor også verbets bøyning, grammatikken overhodet står som viktigere enn poesien som språket eier.

Lettlest

Her har Samlagets Sirius-serie, hvor også denne boka utkommer, en virkelig misjon. Den byr på lettleste kvalitetsbøker, Som lærerne bør få øynene opp for. Den lettleste måten å få et naturlig forhold ti et språk, er gjennom litteraturen. Dertilhandler disse bøkene om skoleelevene selv.

Boka er en frittstående fortsettelse, som det heter, av «Alle dei fine jentene», som ga Belsvik Kulturdepartementets pris. Det er ikke bortkastet å lese den først (det er fort gjort og den finnes på biblioteket), for da vil man skjønne enda mer av bokas Arne som brått ikke har plass til annet enn jenter og forelskelse i hodet sitt. Fordi han oppdages av dem. Fordi han plutselig får en opplevelse av at også han er noe.

Overmot

I overmot går han fra jenta si for han vil ut i «verda og bli elska av alle&3187,. Verre blir det når jenta plutselig går hånd i hånd med en annen. I hans hode blir de bilde på en «en padde og en engel»:

Hvordan kan dette gå til? Hvordan kan noen elske Jostein? Er kjærligheten bare et filmtriks?

Arne vil finne ut av det og bestemmer5 seg til å lage en særoppgave om kjærlighet, der han skal intervjue jenta si og «padda».

Rune Belsvik griper med humor og ironi og varmt nærvær i ungt menneske. Hans egne minner har ikke støvet ned. Men har andre voksnes?

For Arne er det umulig å tenke seg at foreldrene noensinne har vært forelsket.:

«Eg kjekk inn på rommet mitt. Dei hadde vore kjæraster ein gong, der to. Det var ikkje lett å tru det. At det som no sat der inne, ein gong hadde vore kjærleik.».

Rydd plass lærere - ta en pause i pensum og les for elevene i stedet. Eller la dem lese selv.