En parentes er nok for Sigur Rós

- Sangene våre har ikke navn fordi de ikke trenger det, sier Sigur Rós om sitt kommende album «()», oppfølgeren til gjennombruddsplata «Agætis Byrjun». 19. oktober spiller den islandske gruppa i Oslo.

Dagbladet møtte Sigur Rós i Reykjavík bare noen dager etter at bandet la siste hånd på sitt nye album, som gis ut 28. oktober. Verken albumet eller noen av sangene har tittel utover parentesen, som også fungerer som visuelt blikkfang på plateomslaget.

- Det er ingen vits i å ha låttitler. Låtene våre har ingen navn. Vi måtte i så fall ha funnet opp noen, og hva er poenget med det? spør bassist Georg Holm retorisk.

- Vi sang på islandsk på den første plata vår, men ingen utenfor Island forstår noe av det likevel, sier vokalist og gitarist Jon Thor «Jonssi» Birgisson.

Tungt og desperat

På gjennombruddsalbumet «Agætis Byrjun» byttet Jonssi over til det mer «vokal-som-instrument»-aktige liksomspråket hopelandish. Det tviholder han på gjennom hele oppfølgeren også. Dagbladet har hørt «()», som er spilt inn i bandets nybygde studio i Alafoss utenfor Reykjavík. Det låter umiskjennelig Sigur Rós fra første sekund, men med tyngre og mer desperate undertoner enn den drømmende og svevende «Agætis Byrjun». Siste halvdel av albumet er stort sett spilt inn live i studio. Låtene er stadig lange, den lengste bikker 13 minutter.

«()»inneholder åtte låter som tidligere har figurert under navnene «Vaka», «Fyrsta», «Samskeyti», «Njssnavelmn» (en låt som dukket opp i Tom Cruise-filmen «Vanilla Sky» i en liveversjon fra Roskilde 2001), «Alafoss», «E Bow», «Daudalagid» og «Popplagid».

På omslaget har låtene bare hvert sitt nummer.

Gjør-det-selv

- Jeg forholder meg aldri til låttitler. Hvis jeg skal anbefale noe for en venn, sier jeg alltid «hør på låt nummer fire» og slike ting, sier Jonssi, som vil at lytterne selv skal fylle inn sine egne titler og teksttolkninger inni det tekstfrie omslaget.

- Tror dere seriøst at folk kommer til å gidde å skrive inn ting på coveret?

- Vi tror det. Vi vil at folk skal ha sin helt egne oppfatning av musikken vår, sier keyboardist Kjartan Sveinsson, som tilbrakte et par år av barndommen sin bosatt på Furnes i Ringsaker og i Lommedalen i Bærum.

Celebre fans

Sigur Rss har lenge hatt band som Radiohead og Metallica i fanskaren sin. Nå går ryktene om at selv USAs president George Bush er Sigur Rós-fan.

- Jeg håper det er bullshit, sier Jonssi.

Men så ombestemmer han seg.

- Forresten håper jeg at det er sant. Kanskje musikken vår kan få ham til å forandre seg.

NAVNLØST: Sigur Rós spiller i Oslo 19. oktober, og gruppas oppfølger til suksessen «Agætis Byrjun» slippes 28. oktober. - Sangene våre trenger ikke å ha navn, sier bandet om den tittel- og låttittelløse «()». Fra venstre Georg Holm, Orri Pall Dyrason, Jon Thor Birgisson og Kjartan Sveinsson.