En Peer for TV

Årets opplevelse! Det våger jeg å påstå om «Peer Gynt»-oppsetningen på friluftsscenen ved Gålåvatnet. Regn? Mygg? Spiller ingen rolle. Man glemmer det meste, når bryllupsgjestene kommer roende over fjellvatnet og «Peer Gynt» med Svein Sturla Hungnes i hovedrollen er i gang.

Fredag er det nypremiere, den ellevte. Flere enn 50000 har opplevd forestillingen gjennom ti år. Tusener vil føye seg til i år, og alt er dessverre utsolgt. Selv om det fortsetter i tiår ennå, vil langt fra alle som fortjener det få oppleve denne utrolige oppsetningen.

  • Derfor må NRK fjernsynet komme på banen. Forhandlinger om opptak ble innledet i fjor, men noe resultat kom man ikke fram til. Det står ikke på arrangørene. Eventuelle argumenter fra NRKs side om at et opptak blir dyrt, holder ikke. Tatt i betraktning hva NRK ellers bruker underholdningspenger på, burde denne forestillingen førsteprioriteres.

Også fordi det er underholdning for hele familien.

  • Naturligvis kan et fjernsynsopptak aldri bli det samme som å oppleve forestillingen på fjellplatået mellom toppene. Men: mange kan av fysiske grunner ikke sitte utendørs i flere timer, dertil er avstandene i Norge så store at det i seg selv er et hinder for å nå Gålåvatnet. Alle vi som har vært med der, tar imidlertid gjerne alt i reprise.
  • Svein Sturla Hungnes har vært frodig instruktør siden starten med Edith Roger som medhjelper. Hennes ånd og fantasi er sterkt nærværende i en forestilling så betagende, så frekk, så overraskende, og så stappet med morsomme og djerve effekter at man gir seg over. Jeg røper ikke én av dem. En del av gleden er å ikke vite hva som skjer, og det er mye, selv om man kan «Peer Gynt» baklengs. Griegs musikk med Eldar Nilsen som dirigent skjemmer heller ikke opplevelsen.
  • Forestillingen er et samarbeid mellom profesjonelle og amatører. Kari Simonsen er en nydelig Mor Aase, Mari Maurstad fyller både Ingrids, Den grønnkleddes og Anitras rolle, Linda Øvrebø spiller og synger Solveig, og Lars Andreas Larssen er Knappestøperen og Bøygen. I år har de alle fått nye kostymer, designet av Ingrid Nylander.

«Peer Gynt» ved Gålå må oppleves!