En perle for sansene

«Den eneste» er filmmagi i svart-hvite bilder og den reneste fryd av sorgmunter opplevelse.

Å si at den er vakker virker som en sliten klisjé, men sånn er det. Raul Pérez Cuberos foto er utsøkt estetisk og sanselig, prisbelønt under vinterens filmfestival i Berlin. Billedspråket passer som hånd i hanske til beretningen José Luis Garci har skrevet og regissert.

Sammen med musikken, særlig bruken av Cole Porters «Night and Day», skaper det tidsfølelse og stemning anno 1946. Vi tas altså til Francos Spania i Garcis film om sorg og omsorg, der den politiske kampen er et bakteppe. Men hovedpersonen Julia (Lydia Bosch), en velstående kvinne, har fått kjenne diktaturets konsekvenser på kroppen. Hennes kjæreste døde som politisk fange, og vi møter henne på vei til en liten landsby og familiens gods, bestyrt av en gammel dame (Julia G. Caba) og hennes svigerdatter (Ana Fernandez). I landsbyens brokete fellesskap skal Julia prøve å vende tilbake til livet.

Enkel skjønnhet

Det er en enkel historie om menneskelivets dype grøfter, men også om dets mange muligheter. De kommer i form av godhet og håp når du minst venter det, med mennesker som vil vel. Garci forteller med kjærlighet for hver især, fra den sjenerte læreren til den forfyllede presten, med innsikt og mye humor.

Kunst

Da blir en skildring av livets mangslungne hverdagsligheter kunst. Vi oppfatter dem med hjerte og hjerne og ser noe nytt.

«Den eneste» er dypt bevegende, velspilt og ekte - varierende i stemninger fra tristesse og melankoli til morskap og skjønnhet.

Den appellerer altså til de fleste sanser med sin gjennomkomponerte helhet av visuell nytelse og troverdig innhold. Filmen kunne ikke vært annerledes, og gå nå ikke glipp av den.

ENKEL OG VAKKER: Julia (Lydia Bosch) må bearbeide en stor sorg og får hjelp av gode mennesker i José Luis Garcis helstøpte, nydelige film fra Spania anno 1946. For øyet, hjertet og alle andre indre organer.