Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

En personlig tragedie. Og en mørk, nasjonal farse

Saken ser ut til å være en tragedie, men konsekvensene er så alvorlige at det ikke er mulig å pakke det inn.

SIKTET: Justisministerens samboer Laila Anita Bertheussen er siktet for å ha startet en brann i familiens bil natt til søndag. Hennes og samboer Tor Mikkel Waras hjem er blitt utsatt for en rekke trusler siden desember i fjor. Foto: Privat
SIKTET: Justisministerens samboer Laila Anita Bertheussen er siktet for å ha startet en brann i familiens bil natt til søndag. Hennes og samboer Tor Mikkel Waras hjem er blitt utsatt for en rekke trusler siden desember i fjor. Foto: Privat Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag kom nyheten som har sirkulert som et rykte de siste dagene, men som alle samtidig håpte det ikke var grunnlag for å tro på.

Den villeste av alle ville konspirasjonsteorier knyttet til saken om angrepene mot justisminister Tor Mikkel Wara, trekkes nå fram som den sannsynlige forklaringen. Når politiet nå har tatt ut siktelse mot Waras samboer, Laila Anita Bertheussen, er dette blitt en sak som det ikke finnes maken til i norsk politisk historie.

Uansett hvordan dette ender, er det en tragedie. Men hvis politiets siktelse er riktig, er konsekvensene så alvorlige at det er ikke mulig å pakke det inn:

Waras samboer har i så fall holdt sin mann for narr, hun har samtidig holdt den øverste lederen for justismyndigheten for narr. Hun har holdt regjeringen for narr og hun har holdt det norske folk for narr.

Denne saken har så mange aspekter, men vi må begynne ved starten.

SIKTET: Justisministerens samboer Laila Anita Bertheussen siktet for å ha startet brann i familiens bil. Dagbladets kommentator Marie Simonsen blir ikke overrasket om Tor Mikkel Wara går av etter PSTs siste oppdatering på Wara-saken. Reporter: Jesper Finsveen. Video: Marie Røssland / Dagbladet. Vis mer

Saken har sitt utgangspunkt i teaterforestillingen «Ways of Seeing» på teateret Black Box i Oslo. I stykket vises et opptak hvor justisministerens privatbolig filmes fra gateplan, noe Laila Anita Bertheussen reagerte kraftig på. Det er først og fremst hennes reaksjon på filmingen som personlig berørt, gjort kjent gjennom et stort leserinnlegg i VG, som har utløst debatten.

Hvis Bertheussen både har igangsatt debatten, og det viser seg at hun selv har fingert angrepene mot sin egen og sin samboers privatbolig i etterkant i et forsøk på å kaste mistanke over andre, blir det heller ikke riktig av statsminister Erna Solberg å ro seg unna kritikken hun kom med i går mot «Ways of Seeing» og folkene bak. Solberg sa i går på en pressekonferanse at de som har laget stykket måtte «tenke over at de også bidrar til å sette et fokus på politikere og deres omgivelser og mennesker, som bidrar til at det er tøffere å være politiker».

Premisset for landets statsminister til å rette pekefingeren mot teateret, faller i det store og hele bort hvis det viser seg at den som startet debatten har eskalert den på en helt ufattelig måte. Erna Solberg burde be om unnskyldning. At den ikke kom allerede under dagens pressekonferanse, er merkelig.

SVARER PÅ KRITIKKEN: Like før jul i fjor anmeldte Waras samboer Black Box Teater i Oslo for å ha filmet familiens hus. Under en pressefrokost i forkant av Høyres landsmøte onsdag kritiserte statsminister Erna Solberg teateroppsetningen «Ways of seeing» for å gjøre det enda mer belastende å være politiker. Video: NTB Scanpix Vis mer

Hele denne saken, og i særlig grad truslene mot Wara, har vært en utrolig vanskelig sak for norsk offentlighet. Trusler mot politikere er en trussel mot demokratiet, det er ikke noe vi kan tåle å leve med. Derfor har omsorgen kommet fra alle retninger, kledd i alle politiske farger. Konspirasjonsteoriene har likevel blomstret, og vokst vilt i alle retninger. En slik mistenkeliggjøring, kombinert med en tilsynelatende overhengende trussel mot en av våre mest sentrale politikere, kan true med å ødelegge viktige tillitsforhold i samfunnet. Hvis siktelsen stemmer, er det sjelden begrepet passer bedre - å leke med ilden.

Når politiet nå har tatt ut siktelse mot Waras samboer, er det på sett og vis en lettelse. For det er tross alt dette utfallet som er det minst skadelige for samfunnet som helhet. Det ville vært langt mer urovekkende dersom truslene hadde kommet fra eksterne politiske miljøer. Trusler mot politikere trekkes fram av PST som en av de største sikkerhetsutfordringene i Norge. Vi vet lite om bakgrunn og motiv. Men generelt er personer i psykisk ubalanse et betydelig sikkerhetsproblem, særlig for politikere. Dette omtales årlig i PSTs trusselvurdering. Det skal tilføyes at etterforskningen på ingen måte er avsluttet, og at PSTs siktelse bare dreier seg om den siste hendelsen sist søndag. De øvrige angrepene mot Waras privatbolig er ennå ikke en del av siktelsen.

Politisk setter dette Erna Solberg i en vanskelig situasjon. Hun har hatt justisministre fra Frp som har blitt byttet ut på løpende bånd. Anundsen. Amundsen. Listhaug. Sandberg. Nå Wara. Sistnevnte er riktignok bare ute i permisjon. Det er ingenting han kan klandres for i denne saken, og på den måten ingenting i veien for at han skulle kunne komme tilbake. Spørsmålet er om han orker belastningen, og om vurderingen vil være at han fortsatt har den nødvendige tilliten som øverste leder av justismyndigheten.

SIKTET: Justisminister Tor Mikkel Wara sin samboer Laila Anita Bertheussen er siktet for overteredelse av straffeloven paragraf 225 bokstav b for å foreta noe som vekker mistanke for at en straffbar handling er begått uten at den er det. Video: NTB Scanpix Vis mer

For Siv Jensen er dette også en stor belastning. Wara har i mange år, lenge før han gikk inn som justisminister, vært en av Siv Jensens mest fortrolige politiske samtalepartnere. Han er en viktig alliert i partiet, som nyter stor respekt samtidig som han er representant for den fløyen som ser større verdi i regjeringsdeltakelse enn å drive politikk gjennom utspill i Stortinget.

Partiet er generelt overlesset med politiske skandaler, og det må kreve enormt mye av Siv Jensens tid å håndtere alle disse - samtidig som hun er landets finansminister.

Det er ikke tid for fordømmelser, saken er for absurd og uavklart til å gjøre det. Men dette er heller ikke bare en personlig tragedie. Det har vært en nasjonal farse, og når brikkene begynner å falle på plass er det mange som bør gå i seg selv. De kan gjerne gjøre det i all stillhet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!