Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Joaquin Phoenix

- En pest og en plage

Joaquin Phoenix skal ha vært så umulig å jobbe med at en kollega sluttet - men flere mistenker at oppførselen bare er skuespill.

SKREMMENDE KLOVN: I filmen «Joker» spiller Joaquin Phoenix en psykisk ustabil stand-up komiker som blir drapsmann. Filmen hadde Norges-premiere 4. oktober i fjor. Video: Warner Bros. Pictures Vis mer

«Joker» hadde premiere 4. oktober i fjor, men selv før det hadde den rukket å bli en av de mest omtalte filmene i seinere tid. Den ble hyppig kritisert for sin framstilling av voldshandlinger, og flere har trukket paralleller til voldshendelser fra virkeligheten.

Hovedrolleinnehaver Joaquin Phoenix (45) er kjent for sine uortodokse arbeidsmetoder, og har tidligere lurt både presse og kolleger ved å blande skuespill og tilsynelatende private opptredener.

I 2008 erklærte han at han la skuespillerkarrieren på hylla, ifølge The Guardian. Seinere «avslørte» han at han planla en overgang til en karriere som rapper.

Men alt var en bløff. I 2010 kom det fram at det hele var en del av innspillingen av tulledokumentaren «I'm Still Here», som handler om en fiksjonalisert versjon av Phoenix, som legger skuespillerkarrieren på hylla for å bli rapper.

- Gikk midt i scenen

Nå skaper skuespilleren nok en gang forvirring. I et intervju med The New York Times i fjor fortalte regissør Todd Philips at Phoenix jevnlig stormet av settet, til kollegenes stor frustrasjon.

- Han kan reise seg og gå ut midt i en scene. Og de stakkars andre skuespillerne tror det er dem. Men det er aldri dem.

5. januar, samme dag som Golden Globe-utdelingen, skrev The Independent at søkelyset ble rettet mot Phoenix' angivelig vanskelige oppførsel under en presentasjon i forkant av prisutdelingen.

Her ble det påstått at Phoenix også kunne finne på å forlate settet mens sminketeamet forsøkte å farge håret hans.

- Presentasjonen fokuserte i stor grad på vanskelighetene knyttet til å arbeide med Joaquin. Han gikk midt i hårfarging, og forsvant midt i innspillingen. Å opprettholde kontinuiteten var så vanskelig at hun som hadde ansvar for det slutta, skriver journalist Will Mavity på Twitter.

Pinlig berørt

Videre skriver han at Phoenix ønsket å sminke seg selv, og «ikke likte å bli tatt på». Phoenix skal ha vist til at han var sulten og underernært fordi han måtte gå ned i vekt for rollen.

Om det hele er nok et eksempel på skuespillerens offentlige selviscenesettelse, er imidlertid uvisst.

Under kveldsshowet «Jimmy Kimmel Live!» ble skuespilleren konfrontert med det som ble presentert som video fra settet. I videoen skjeller Phoenix tilsynelatende ut filmens kinematograf.

- Hold for faen kjeft med den konstanste hviskingen, freser Phoenix i klippet.

Videre klager han sin nød over at kollegene har gitt ham kallenavnet «Cher».

- Jeg vet du startet den jævla Cher-tingen, Larry. Slutt å gjøre narr av meg, som om jeg er en jævla diva. Det er ikke engang en fornærmelse. Cher, virkelig? Sanger, skuespiller, danser, moteikon... Hvordan er det en fornærmelse?

Phoenix ble tilsynelatende pinlig berørt over egen oppførsel, og unnskyldte seg gjentatte ganger. Men flere luktet lunta, og seinere avslørte Entertainment Weekly at det hele var avtalt mellom Phoenix og kollegaen.

- Plage

Phoenix adresserte selv sin påstått vanskelige oppførsel i takketalen da han mottok prisen for beste skuespiller under Golden Globe-utdelingen 5. januar. Her takket han regissør Todd Philips for godt samarbeid og støtte underveis i produksjonen.

- Jeg er en pest og en plage. Jeg kan ikke tro at dere tolererte meg.

Han benyttet også anledningen til å takke kjæresten, skuespiller Rooney Mara, og til å oppfordre skuespillerkolleger til å forsøke å legge an en mer bærekraftig livsstil.

Ifølge Variety var Phoenix også hovedpådriveren bak årets Golden Globe-meny, som for første gang bare serverte vegansk mat.