En pingle på topp

Han står bak den mest populære barnebokserien i Norge akkurat nå.

PINGLEPAPPA: Amerikanske Jeff Kinney er mannen bak bokserien «En pingles dagbok», som er den mest populære bokserien blant norske barn for øyeblikket.
Foto: NTB scanpix
PINGLEPAPPA: Amerikanske Jeff Kinney er mannen bak bokserien «En pingles dagbok», som er den mest populære bokserien blant norske barn for øyeblikket. Foto: NTB scanpixVis mer

- Jeg tror unger liker bøkene fordi de er fylt med humor, og formatet appellerer til dem. Når de åpner en av mine bøker, skjønner de at det ikke vil være hardt arbeid å komme seg gjennom dem, skriver Kinney i en epost til Dagbladet.

Han er kanskje ikke et kjent navn for voksne, men barn over hele verden har trykket bøkene hans til sine bryst. Bokserien «En pingles dagbok» er oversatt til 41 språk så langt, og har solgt i over 58 millioner eksemplarer bare i USA og Canada.

I Norge er han den aller mest populære barnebokforfatteren for øyeblikket, med bøker både på første og andreplass på bestselgerlista for barn og ungdom hittil i år. Den siste boka i serien, «Brakkesyke», har også nådd niendeplass på den ordinære boklista. Totalt har det kommet ut seks bøker i serien på norsk, samt en «gjør det selv»-bok der barn kan fylle inn sine egne historier.

Først avisstripe
«En pingles dagbok» handler om 12-åringen Greg Heffley og vennnene hans. Bøkene ser ut som en blanding av romaner og tegneserier, fulle av komiske illustrasjoner og med en skrift som illuderer håndskrift. Kinney begynte å jobbe med pingla Greg i 1998, og planla først å lage en avisstripe.

- Jeg hadde brukt noen år på å forsøke å få antatt en avisstripe, uten hell. Så bestemte jeg meg for å prøve en annen vinkel, og putte tegningene inn i bokform, forteller han.

Det var forleggeren hans som til slutt fortalte ham at han hadde laget en barnebokserie.

- I løpet av de åtte årene jeg jobbet med det første utkastet, skrev jeg for voksne. Jeg prøvde å skrive en bok som minnet voksne på hvordan det var å være barn, skriver Kinney.

Han bruker sine egne barndomsminner i bøkene, og tror de beste historiene stammer fra virkelige hendelser.  

Jobber med vitsene
Kinney bor sammen med kona og to barn i Plainsville i Massachusetts, og tilværelsen har ikke endret seg så mye, selv om han har blitt verdensberømt forfatter. Han har beholdt dagjobben sin som spillutvikler for et virtuelt barnenettsted.

- Jeg kom nettopp hjem fra en tur til Australia, men så fort jeg kom tilbake, ventet mitt normale liv på meg, forteller han.

- Det er ikke alltid så lett å få gutter til å lese, men de leser bøkene dine. Hva er hemmeligheten?

- Jeg jobber hardt med vitsene, så jeg tror ikke det finnes noe triks som får barn til å lese. Jeg skriver ikke ned til dem eller smisker. Jeg liker å tenke at jeg har skapt en karakter som barn kan relatere seg til.