Bølle: Donald Trump. Foto: AFP PHOTO / Brendan Smialowski
Bølle: Donald Trump. Foto: AFP PHOTO / Brendan SmialowskiVis mer

Donald Trump:

En pøbel som kryper

Vi er vitne til en amerikansk president som har som program å bygge ned den verden av institusjoner som den vestlige verdensorden har vært bygget på.

Meninger

Hva driver Donald Trump? Etter ei uke i Europa er spørsmålet påtrengende. Først dro han til Brussel, og oppførte seg som en bølle mot sine nærmeste allierte, med å skjelle dem ut og forlange mer penger. Så dro han til London og var gjesten fra helvete, da han sjikanerte sin vert, statsminister Theresa May, med å kritisere hennes brexit-strategi, og snakke opp hennes rival, den nylig avgåtte utenriksministeren Boris Johnson. Så dro han til Helsingfors der han krøp for den russiske autokraten Vladimir Putin.

Av alle disse ekstraordinære scenene var den siste den mest oppsiktsvekkende. Bare dager etter at det er reist tiltale i USA mot 12 navngitte offiserer i Russlands militære etterretning GRU, for å ha brutt seg inn i det demokratiske partiets datasystemer i 2016, så stoler USAs president mer på den russiske presidenten enn på sin egen etterretning og sitt eget rettssystem. «Jeg ser ingen grunn til at de (russerne) skulle ha gjort det», sa Trump, etter at Putin enda en gang hadde bedyret sin uskyld. Det var scener som kan gå inn i verdenshistorien som skjellsettende.

Det vi er vitne til må dessverre skrives med store bokstaver. For vi er vitne til en amerikansk president som har som program å bygge ned den verden av institusjoner som den vestlige verdensorden har vært bygget på. Den har hatt sine feil, men den liberale verdensorden har som hovedregel vært preget av internasjonal lov, respekt for menneskerettigheter, og at også små land har sine rettigheter.

I Trumps verden gjelder den sterkestes rett, og ikke lov og rett. Derfor respekterer han Putin, som disponerer like mange atomvåpen som ham selv, mer enn han respekterer sine nærmeste allierte. Derfor kryper han for en autokrat med en begrenset legitimitet basert på et manipulert demokrati.

For Russland er dette vakkert. Putin vil nettopp ha en verden der de sterke har sine naturlige innflytelsessfærer, og der de små må danse etter de sterkes pipe. Nå har han fått en amerikansk president som vil ha det på samme måten, men som neppe skjønner rekkevidden av sin egen politikk.

For Europa og Norge er dette en utfordring. Donald Trump representerer en stor fare for den verdensorden som har tjent oss godt siden 2. verdenskrig.