En politisk roman som ikke er politisk

Helga Flatland skriver sobert om knugende krav og lammende sorg.

STERK DEBUT: Helga Flatland debuterer med en sterk bok, som blant annet kretser om kontrasten mellom krigen i Afghanistan og en norsk bygd.
Foto: Siv Seglem
STERK DEBUT: Helga Flatland debuterer med en sterk bok, som blant annet kretser om kontrasten mellom krigen i Afghanistan og en norsk bygd. Foto: Siv Seglem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| BOK: Tre barndomsvenner verver seg til de norske styrkene i Afghanistan. Bilen kjører på en landmine, og de kommer ikke levende hjem. Hvem var de? Hvorfor dro de? Og hva med familiene deres som får sønnene hjem i kister?

Det er utgangspunktet for Helga Flatlands debutroman. Hun har en original løsning på hvordan skrive om en velkjent trygg norsk oppvekst, og samtidig innlemme den store verden: En politisk roman som ikke er politisk, men eksistensiell.

HjerteskjærendeDette er ingen krigsbok. Vi er ikke engang i Afghanistan, annet enn i noen hjerteskjærende avsnitt der vi følger guttenes dødskamp.

Vi følger fire skjebner i fire delvis jeg frittstående jeg-fortellinger. Den første handler om Tarjei, en følsom intelligent gutt som blir vettskremt når slaktebilen kommer på tunet, eller når faren vil ha ham til å kjøre traktor. Tarjei er taus, flink og pliktoppfyllende, inntil han reiser til Afghanistan for å slippe det knugende presset fra faren om at han skal overta gården.

«Bondsk» taushetDen neste fortellingen handler om Tarjeis middelaldrende nabo, Jon Olav. Den åpner med bygdas sorg over de tre guttene som ikke kom hjem, og Jon Olavs fortvilelse over sønnens altfor overdrevne sorg over de tre guttene. Og endelig Tarjeis mor, Kjersti, En sprudlende byjenta som engang forelsket seg i en odelsgutt, og flyttet naivt og stormforelsket til bygda. Det ble et tungt liv.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer