En politisk søppelsak

SOSIAL DUMPING: Nå ser vi anbudskapitalismens sanne ansikt. Vil de rødgrønne stille til valg mot konkurranseutsetting i 2011?

RASSIA:  Inspektør Øystein Eriksen i Arbeidstilsynet aksjonerte mot RenoNorden på mandag, og selskapet anklages nå for sosial dumping. Anbudsgiganten har hatt en eventyrlig omsetningsvekst og det offentlige tjener på selskapets virksomhet, hevder Magnus E. Marsdal.  Foto: Bjørn Langsem
RASSIA: Inspektør Øystein Eriksen i Arbeidstilsynet aksjonerte mot RenoNorden på mandag, og selskapet anklages nå for sosial dumping. Anbudsgiganten har hatt en eventyrlig omsetningsvekst og det offentlige tjener på selskapets virksomhet, hevder Magnus E. Marsdal. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| MANDAG GJENNOMFØRTE Økokrim og Arbeidstilsynet razzia mot Norges største renovasjonsfirma, RenoNorden AS. Selskapet har vunnet kontrakter på konkurranseutsatt søppeltømming i 98 norske kommuner, inkludert Oslo. Nå anklages firmaet for å presse kostnadene ned og fortjenesten opp gjennom grov og ulovlig utnyttelse av østeuropeiske arbeidere.

I gårsdagens Dagbladet står tidligere ansatte i RenoNorden fram og forteller at de ble «behandlet som slaver». «Etter at jeg ble skadet på jobben fikk jeg beskjed om å reise hjem. «Vi trenger ikke syke ansatte», sa sjefen til meg,» forteller bulgarske Ivan Lazarov Dimitrov. Han hadde fått en tung container over seg. I stedet for å hjelpe til med legebehandling, satte RenoNorden ham på flyet til Bulgaria.

Mens Dimitrov hevder han aldri fikk noen lønn, har lønna til RenoNordens daglige leder økt fra 527.000 i 2004 til 1,2 millioner i 2009.

ANBUDSGIGANTEN har hatt en eventyrlig omsetningsvekst og henter nå ut svært høye fortjenestemarginer. Inntektene er økt fra tre millioner kroner i 2001 til nær 380 millioner i 2009. Driftsresultatet i 2009 var 63,9 millioner kroner — hentet fra offentlige budsjetter. RenoNorden vinner kontrakter ved å være billigst. Men hvordan klarer selskapet både å ha skamlave priser og samtidig gi eierne skamløst store overskudd? Ifølge daglig leder Svein Tore Aurland er hemmeligheten «en effektiv organisasjon og nøktern pengebruk». Dagbladets avsløringer reiser spørsmål om noe av svaret også er «rovdrift på ansatte».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer