En politisk spedalsk

Edward Snowden har krasjet i virkeligheten og sitter ensom i Moskva. Nå har varsleren også fått munnkurv, skriver Morten Strand.

ALENE: Edward Snowden har avslørt USAs maktmisbruk, men får nå føle USAs faktiske makt. Foto: REUTERS/Glenn Greenwald/Laura Poitras/Courtesy of The Guardian/Handout via Reuters Scanpic
ALENE: Edward Snowden har avslørt USAs maktmisbruk, men får nå føle USAs faktiske makt. Foto: REUTERS/Glenn Greenwald/Laura Poitras/Courtesy of The Guardian/Handout via Reuters ScanpicVis mer
Kommentar

EDWARD SNOWDEN er mannen ingen vil ta i. Han er politisk spedalsk, og hvis du nærmer deg ham står du i akutt fare for å få skadelige og synlige utslett. Smitten han bærer på understrekes ved at han trolig sitter i isolat på en flyplass i Moskva. Der vil ingen møte mannen som fortjenestefull har fortalt alle oss andre om at amerikanske myndigheter overvåker oss. Har er omgitt av mektige krefter som han ikke har noen som helst innflytelse over. Norge har allerede smelt igjen døra for asylsøknaden hans. Og alle andre land der han har søkt asyl, bortsett fra muligens Venezuela, vil gjøre det samme.
SÅ SNOWDENS skjebne er - inntil videre, ja kanskje i det uendelige - å bli i Moskva. Og å være prisgitt lunene til en ikke alltid like forutsigbar president Vladimir Putin. På mandag la Putin Snowden i bånd, og ga ham munnkurv. Snowden fikk beskjed om at det beste var om han forlot Moskva så fort som mulig, men om han ikke kom seg videre, så måtte han slutte «å påføre våre amerikanske partnere skade», som Putin sa det. Og så la han til, slett ikke uten selvinnsikt: «Så underlig dette kan høres ut når det kommer fra min munn». I går kom svaret fra Snowden om at han trekker asylsøknaden på grunn av Putins betingelser. Men siste ord er langt fra sagt, og inntil videre gjør Snowden klokt i å holde kjeft.
VI STÅR ALTSÅ overfor noe så paradoksalt som det som sannsynligvis vil være en taus varsler, inntil videre stuet bort i et isolat i Moskva. Men selv den tause varsleren vil fortsette å gløde. Snowden er en kreftsvulst som ikke uten videre lar seg operere bort. Det gjelder forholdet mellom USA og Russland, det gjelder forholdet mellom USA og deres nærmeste allierte i EU og NATO, og det gjaldt forholdet mellom USA og Kina.
SNOWDEN KOM til Moskva forkledd som en gave. Han var dissidenten som trengte ly fra amerikanske myndigheter. I den stadig sterkere utfordringen av USAs rolle i verden - som både Russlands Putin og Kinas Xi Jinping deltar iherdig i - kunne Snowden brukes av Kreml for å fortelle verden om hvordan USA misbruker sin makt. Men ganske rask ble det klart at historien om Snowden ikke bare handlet om USAs misbruk av makt, historien handlet også om USAs faktiske makt. Også Russland måtte gjøre sitt for å stanse Snowdens lekkasjer, han var en så synlig kreft-byll i forhold til USA at han måtte nøytraliseres så langt det lot seg gjøre.
ECUADOR - landet der Snowden var forespeilet opphold - har fått kalde føtter. Landet ble åpent presset at lederen i Senatets utenrikskomite, som truet med å stryke Ecuador fra lista over land med priviligerte handelsforbindelser med USA. Cuba - som har sin historie i forhold til USA - sitter også stille, og vil ikke dras inn i den betente sonen som omgir Snowden. Også til Venezuela - landet som har pyntet seg med den mest påtrengende anti-USA retorikken de siste åra - er det etter hvert uklart om Snowden er velkommen. Urokråka Hugo Chavez er død og begravet. Trolig jobber USA nå med Venezuela, og kanskje tilbyr de landet de samme handelsavtalene som de truer med å ta fra Ecuador. Hvis de bare vil hjelpe til litt i Snowden-saken, og hindre ham innreise i Venezuela.
SÅNN LUKKES DØR etter dør for Snowden, som bare blir mer og mer spedalsk, selv alene i sitt isolat. Status for Snowden synes å være at enten Moskva liker det eller ei, så har Snowden blitt deres ansvar. Han er i Moskva, og kommer seg ikke videre. Kreml har brukt ham på en måte som gjør utlevering til USA politisk umulig, hvis ikke Snowden eksplisitt ber om det med å fortsette og lekke, som om han likevel ikke var spedalsk.
SELV OM SNOWDEN har trukket asylsøknaden til Russland kan Moskva bli Snowdens nye hjemby, fordi han ikke har noe annet sted å dra. Det politiske systemet i Russland er uansett sånn at systemets talsmenn allerede har sendt ut signaler som har varslet offentligheten om hvordan det politiske «sentrum» tenker. I Snowden-saken har en rekke av regimets «følere» luftet seg i offentligheten med positiv omtale av Snowden, og gått inn for at han får politisk asyl. Derfor lukter det nå litt av kald krig, med en lovløs varsler, som USA mener forrådte sitt land, som kanskje snart går rundt i Moskva. Som en mann som leter etter sin plass i den russisk sosieteten, men som til enhver tid må holde tunga rett i munnen.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.