En potent venstreside

- Sosialdemokratiet er under angrep fra både venstre- og høyresiden, skriver artikkelforfatteren.

SOSIALDEMOKRATISKE MÅLSETNINGER: Med utviklingen i Europa i bakhodet er det på tide å løfte fram de sosialdemokratiske målsetninger, nemlig et samfunn hvor både politisk og økonomisk makt demokratiseres, skriver artikkelforfatteren. Foto: Sjur Stølen / Dagbladet
SOSIALDEMOKRATISKE MÅLSETNINGER: Med utviklingen i Europa i bakhodet er det på tide å løfte fram de sosialdemokratiske målsetninger, nemlig et samfunn hvor både politisk og økonomisk makt demokratiseres, skriver artikkelforfatteren. Foto: Sjur Stølen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

00-TALLSSERIEN: Sosialdemokratiet er under angrep fra både venstre- og høyresiden. Høyres Torbjørn Røe Isaksen hevder i Dagbladet 27. februar at venstresiden «simpelthen mangler et politisk prosjekt», og nestleder i Rødt, Bjørnar Moxnes, mener at sosialdemokratiet ikke lenger driver venstresidepolitikk. Har de rett?

De siste tretti årene har moderne stater - i stor grad uavhengig av partiet som satt ved makten - gjort skattene mindre omfordelende og privatisert og redusert sjenerøsiteten i velferdsordningene. Dels som en konsekvens ser vi økende økonomiske ulikheter og stigende arbeidsledighet, spesielt blant unge. Dette gjør ikke et sosialdemokratisk prosjekt utdatert, slik Røe Isaksen later til å tro. Det krever, som Moxnes er inne på, mer venstresidepolitikk. Og det er mer enn nok ideologisk og politisk sprengkraft i det sosialdemokratiske prosjektet i det 21. århundret.

Med utviklingen i Europa i bakhodet er det på tide å løfte fram de sosialdemokratiske målsetninger, nemlig et samfunn hvor både politisk og økonomisk makt demokratiseres. Alle skal gis like muligheter. De som lykkes må bidra, slik at de som ikke lykkes skal kunne delta i samfunnet på lik linje med alle andre. Dette er mål som fortsatt bør motivere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer