En prestisjemessig berg- og dalbane

Fredrik Wandrup om Brageprisen.

ÅRETS BRAGEPRISVINNERE: Fra venstre Gaute Heivoll fikk prisen for skjønnlitteratur, Hilde Kvalvaag for Barne- og ungdomsbøker, Herbjørg Wassmo fikk hedersprisen, Tone Huse sakprosa-prisen og Stian Hole fikk prisen for billedbøker for barn og/eller voksne (åpen klasse 2010).
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ÅRETS BRAGEPRISVINNERE: Fra venstre Gaute Heivoll fikk prisen for skjønnlitteratur, Hilde Kvalvaag for Barne- og ungdomsbøker, Herbjørg Wassmo fikk hedersprisen, Tone Huse sakprosa-prisen og Stian Hole fikk prisen for billedbøker for barn og/eller voksne (åpen klasse 2010). Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Brageprisen fylte 19 år i går. Neste år er tenårene forbi, og vi kan regne med at bokbransjen vil gjøre alt for å utnytte 20 års jubileet til å skape blest om sin kjæledegge.

Brageprisens historie hittil har prestisjemessig vært litt av en berg- og dalbane-ferd.

Til å begynne med forsøkte man seg fram med et bredt utvalg kategorier. Men man klarte ikke å skape den mest heseblesende spenning om hvem som skulle vinne prisen for årets lærebok. I en periode klarte man å overbevise NRK om at en prisutdeling til forfattere kunne bli bra TV. Men verken presentasjonen av kandidatene eller selve konkurransen ble noen vinner. Oppsikt vakte programmene bare ved et par anledninger da de premierte forfatterne viste seg å ikke være helt edru.

Men det var i de gode, gamle dager. Dagens diktere skriver om seg selv, enten de er fulle eller edru.

Eneste unntak i gårsdagens utvalg skjønnlitterære forfattere, var Johan Harstad. Han var til gjengjeld representert med et skuespill. Ingen kan si at ikke Gaute Heivoll fortjente prisen. Allerede for tre måneder siden antydet Dagbladets Cathrine Krøger at hans bok var «bokhøstens sensasjon».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer