- En prima jobb

Geir Mork, direktør i Gyldendal, beklager at Geir Gulliksen forlater Gyldendal-eide Tiden. - Gulliksen har gjort en prima jobb, sier Mork.

Forfatter-flukt fra Tiden

Han er overrasket over Gulliksens overgang til Oktober og påstanden om at forlaget står friere i forhold til konsernet de er en del av, Aschehoug.

- Gulliksen og jeg har hatt et godt samarbeid, det er ingen konflikt. Han har også sittet i styret. Geir Gulliksen har gjort en prima jobb, sier Mork.

Han hevder at det ikke har blitt formulert noen kritikk før nå.

- Hva med kritikken om økt kommersialisering?

- Det påstås at vi kommersialiserer forlagsvirksomheten. Vi opplever det ikke sånn. Vi utgir en bred litteratur og har store redaksjonelle staber, men det er viktig å ta en diskusjon. Markedssituasjonen er blitt tøffere. Vi har forsøkt å effektivisere driften. Konflikter oppstår, men det er viktig på kort og lengre sikt å få oppmerksomhet rundt kjernen, nemlig bøkene.

- Det er krevende å være stor, samtidig som man skal ivareta en tetthet til forfatterne, sier Mork og har god samvittighet.

Tiden forlag har ikke tjent penger, ifølge Mork.

- Det har ikke skjedd en tilstramming i forhold til krav til inntjening.

- Er det greit at Tiden ikke tjener penger?

- Nei, det er ikke greit på lang sikt. Men det tar ofte fem til ti år før du ser hva et forfatterskap er. Det er viktig å ha tålmodighet.

Mork vil umiddelbart sette i gang løpet for å finne en erstatter for Gulliksen. Samtidig håper han at mange av forfatterne finner grunnlag for å fortsette i Tiden.