- En rar, ujevn og storartet bok

Amerikanerne oppdager Knausgård.

ROSES I USA::  Karl Ove Knausgårds andre roman, «En tid for alt», får ros av amerikanske anmeldere. Her er han på gata i New York i mai i år, i forbindelse med USA-lanseringen av boka. Foto: Randi Fuglehaug / Dagbladet
ROSES I USA:: Karl Ove Knausgårds andre roman, «En tid for alt», får ros av amerikanske anmeldere. Her er han på gata i New York i mai i år, i forbindelse med USA-lanseringen av boka. Foto: Randi Fuglehaug / DagbladetVis mer

||| (Dagbladet): Mens Karl Ove Knausgård har vært på alles lepper i Norge det siste året, har amerikanerne så vidt begynt å få øynene opp for ham.

Til tross for at vi snart er i gang med «Min kamp»-bok nummer seks i Norge, har ingen av dem ennå rukket å bli oversatt til engelsk. Det er derimot Knausgårds forrige romanprosjekt, «En tid for alt».

Ute etter å provosere
Den blir nå anmeldt i det neste nummeret av The New York Review of Books, som kommer ut 14. oktober.

- Like under fem hundre sider, er dette en rar, ujevn og storartet bok, skriver Ingrid D. Rowland i anmeldelsen, som allerede ligger på nett (NB: Abonnementsbelagt).

Rowland starter anmeldelsen med å oppsummere oppstyret rundt Knausgård i hjemlandet, i forbindelse med «Min kamp»-bøkene. Også tittelen på anmeldelsen hennes - «The Primordial Struggle» - henviser til dem. Hun slår fast at han åpenbart er ute etter å provosere, både med den hitlerske tittelen og den Proust-lignende skalaen på «Min kamp»-prosjektet - «fra en mann som bare har rukket å bli 42».

- Men Knausgårds særegne kvaliteter som forfatter er allerede svært tydelige i den nylig publiserte engelske utgaven av hans andre roman, «En tid for alt», skriver hun.

Lansert i vår
Knausgård dro selv til New York i mai for å lansere boka, som har fått tittelen «A Time for Everything» i USA. (Den britisk-engelske utgaven har tittelen «A Time To Every Purpose Under Heaven».) Boka er solgt til sju land, og har fått strålende anmeldelser flere steder. I USA har den også blitt anmeldt hos litteraturnettstedet Bookforum.com.

- Vår glede over Knausgårds virtousitet (og mot) i å fremkalle disse drømmende, kunstige settingene er betalingen for at han tar sjansen på å fordype seg i et så ekstravagant tema - han har, tross alt,  beveget seg inn på områder som Dante, Milton og Blake dristet seg til å tre inn i, skrev Bookforums Eric Banks tidligere i år.

Ingrid D. Rowland mener Knausgårds største styrke er evnen til å gi øyeblikksbilder av både naturen og den menneskelige psyke. Hun skriver at åpningsscenen med den 11-årige Antinous Bellori, som dro ut for å fiske i en skog i Italia i 1562, gjør leseren helt og holdent til en del av øyeblikket.

Det skjer «ved en kombinasjon av fortelling i presens, og en forsiktig appell til alle våre sanser, inkludert den sjette sansen forutanelse».

Forlaget Archipelago, som utgir «En tid for alt» i USA, skal også utgi de amerikanske versjonene av «Min kamp»-bøkene.