LEDER

En reform på overtid

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Vi er midt i feiringen av 200-årsjubileet for Grunnloven. Det finnes mange måter å markere det på. En av dem er å ta Grunnlovens hovedidé på alvor, og arbeide for mer demokrati og større åpenhet. Om en måned har Stortinget en utmerket mulighet til nettopp det. Da skal presidentskapet gi sin innstilling til Venstres forslag om å innføre et lobbyregister i Norge. Tidligere har forslaget bare fått støtte fra Venstre og SV, og blitt avvist av de andre partiene med vage, selvmotsigende og uklare argumenter. Siden den gang har vi hatt saken om kundelistene til statsråder og statssekretærer som kommer fra jobb i PR- og kommunikasjonsbransjen. Striden rundt dette har tydelig vist at det er på høy tid å skape større åpenhet rundt prosesser som involverer lobbyister og politikere.

Derfor er det et utmerket initiativ at Norsk Presseforbund. Kommunikasjonsforeningen, Transparency International Norge og Norsk Redaktørforening har gått sammen om et konkret forslag til hvordan et lobbyregister kan se ut. Initiativet bygger på behovet for å innføre en obligatorisk, åpen og søkbar registrering av møteaktiviteten med politiske myndigheter. Til sammen representerer de fire organisasjonene flere sider av offentligheten: Kildene, media og antikorrupsjonsarbeidet. Det er grunn til å merke seg at kommunikasjonsselskapenes bransjeforening har stilt seg bak forslaget.

Forslaget innebærer obligatorisk registrering av personer og virksomheter som har kontakt med politikere. Det må oppgis hvilken interesse den som ønsker å påvirke representerer. Også formålet med påvirkningen skal registreres, og registeret må være elektronisk søkbart for alle.

Et slikt lobbyregister vil være et stort framskritt, selv om det ikke løser alle problemer. Uformell kontakt mellom politikere og lobbyister kan fremdeles skje utenfor storting og regjering, og uten at forbindelsen registreres. Det er likevel grunn til å tro at det vil være et marginalt problem, bl.a. fordi mediene vil oppfatte slik kontakt som interessant. Et åpent lobbyregister, som også omfatter personer som har vært delaktige i forberedelsene til kontakten med politikerne, vil langt på vei løse problemet med kundelistene. Dermed foreligger et forslag som kan øke tilliten til de politiske beslutningsprosessene. Tida er overmoden for at politikere fra alle partier skjønner at denne reformen er helt nødvendig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer