KOMMENTARER

En regjering for markedsstaten

Erna Solbergs regjering er traust, dominert av Vestlandet og tydelig markedsorientert i bakgrunn og meninger.

HOS KONGEN: Kong Harald hilser på ministere i den påtroppende regjeringen til Erna Solberg i ekstraordinært statsråd onsdag. 
Foto: Jon Eeg / NTB scanpix
HOS KONGEN: Kong Harald hilser på ministere i den påtroppende regjeringen til Erna Solberg i ekstraordinært statsråd onsdag. Foto: Jon Eeg / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

 VÅR NYE STATSMINISTER ville aldri finne på å sette seg i trollmannens verksted. Det nye eller helt ukjente er henne fremmed. Hun er ingen drømmer. Erna Solberg vil ha mennesker rundt seg som er kompetente, effektive og som hun er trygg på. Mannskapet skal reflektere hennes syn på politiske håndverk og verdier. Dette preger også sammensetningen av den nye regjeringen. Solberg har valgt — eller akseptert — statsråder som til sammen har bred politisk og administrativ erfaring. Et par overraskelser finnes (landbruksministeren og miljøstatsråden), men som hovedretning er dette en arbeidsregjering. Spørsmålet er om den kombinerer slike egenskaper med behovet for å utvikle ny politikk og ideer under trykket fra alle typer særinteresser.

BARE DE MEST troende — pluss Vestlandet — vil slå stiften for sammensetningen av den blåblå regjeringen. Skjønt grå er den ikke, bare nokså forutsigbar. Her er noen karakteristiske sider ved Ernas mannskap:

• Regjeringen har en tydelig Vestlandsdominans. Sju statsråder hører hjemme på den såkalte gullkysten, dvs. strekningen fra Bergen til Egersund. Bare en statsråd (Siv Jensen) har bakgrunn fra Oslo. Dette betyr at regjeringen vil ha nære forbindelser til det dynamiske næringslivet langs kysten. Begeistringen i Oslo, og særlig i Oslo Høyre, er neppe særlig stor.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer