Anmeldelse: BIRGET; «Ways to Deal, Ways to Heal», Carte Blanche/Festspillene i Bergen:

En reinspikka nasjonalskatt!

«BIRGET; Ways to Deal, Ways to Heal» er som en frisk feiring og en vâr traumebearbeiding på samme tid. En triumf for Carte Blanche, Elle Sofe Sara og Joar Nango.

KOREOGRAFERT HVERDAGSLIV: Danserne i Carte Blanche kroppsliggjør samiske erfaringer i BIRGET; Ways to Deal, Ways to Heal. Politikerbabbel projisert på presenningen bak. Foto: Øystein Haara
KOREOGRAFERT HVERDAGSLIV: Danserne i Carte Blanche kroppsliggjør samiske erfaringer i BIRGET; Ways to Deal, Ways to Heal. Politikerbabbel projisert på presenningen bak. Foto: Øystein Haara Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

TEATER/DANS: Om under én uke skal Sannhets- og forsoningskommisjonen levere sin rapport om norsk fornorskingspolitikk og dens virkninger på samer, kvener, norskfinner og skogfinner. Like etter skal rapportens 700 sider leses høyt i sin helhet fra Nationaltheatrets hovedscene, og sendes live på NRK.

Poenget er at hele Norge skal lytte til beretningen om hvordan norske myndigheter systematisk har undertrykt sine nasjonale minoriteter.

Parallelt med kommisjonens arbeid har koreograf og regissør Elle Sofe Sara og kunstner og arkitekt Joar Nango i samarbeid med dansekompaniet Carte Blanche, laget et verk hvor det ikke er ord som skal lyttes til. I stedet lar de oss ta del i samiske erfaringer faktisk og fysisk.

«BIRGET; Ways to Deal, Ways to Heal» er blitt en på samme tid rørende, opprørende og oppløftende forestilling, hvor forsoning mellom samer og majoritetsbefolkning gjøres mulig å forestille seg.

Kongens tale

Urpremieren fant sted i Oslo samme uke som samenes nasjonaldag 6. februar, altså før de historiske demonstrasjonene og aksjonene mot vindmølleparken på Fosen som fant sted i vinter. Nypremieren under Festspillene i Bergen er dermed blitt enda mer aktuell, og tar også debatten etter Fosen-saken inn i forestillingen på elegant vis.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer