En reise i Kongo

Fotografen Roger Job tar deg med på en reise i Kongo.

Landet Kongo nevnes sjelden i norsk presse - bortsett fra når Jagland forsnakker seg om Bongo som ikke kom fra Kongo.

Men nobelprisvinnerne Leger Uten Grenser jobber i det fattige landet, og den prisbelønte franske fotografen Roger Job har vært på et gammelt sykehus og tatt bilder av både nød og skjønnhet. Nå stiller Leger Uten Grenser ut bildene Rådhusgata i Oslo. Utstillingen varer til 6.april.

Dagbladet.no gir deg litt av utstillingen.

Makala Sykehus, Kinshasa: Operasjonssalen noen minutter før en operasjon av graviditet utenfor livmoren. Anestesilegen er i gang, men legen venter på nye sterile hansker fordi hanskene som ektemannen selv måtte ha med seg, var for små.
Sendwe Sykehus, Lubumbashi: Mødrene bruker sterile forklær når de forsøker å mate sine for tidlig fødte barn. Melken trekkes ut ved å klemme på brystene, og hver dråpe samles opp i en teskje før barna mates. Morsmelk-supplementet som vanligvis blir gitt for å sikre tilstrekkelig næring, er altfor dyrt for de fleste av disse mødrene. Det samme er ledningene som vanligvis føres ned gjennom halsen for å tvangsfore barna.
Wenji Cecly helsesenter, Equator-provinsen: På de nasjonale vaksinasjonsdagene tropper engstelige mødre opp for å vaksinere. Men vaksinelageret går snart tomt.
Bolumba Sykehus – Equator-provinsen: Fødeavdelingen, noen få minutter etter fødselen. Det er ikke tid til å tenke over underet ved det nyfødte liv. Jordmoren er allerede i gang med å hjelpe et annet barn til verden.
Bolenge Sykehus, Equator-provinsen: Akuttavdelingen. Vakthavende sykepleier tar seg av de syke. De blir behandlet i en gammel tannlegestol.
Kenya Kamalondo Health Center, Lubumbashi: Antallet konsultasjoner synker fordi folk ikke har penger til å betale for behandlingen. Det kontinuerlige forfallet av utstyret til at helsepersonellet ofte må plassere to personer i samme seng. Side ved side ligger de og deler sin elendighet – og infeksjon – med hverandre.
Sentralsykehuset, Kinshasa: Disse for tidlig fødte spedbarna kan bare reddes dersom de eksponeres for ultrafiolett lys. Men ettersom det finnes altfor få lamper, vil disse barna bli tall på dødsstatistikken.
Sendwe Sykehus, Lubumbashi: Av all urettferdighet som skyldes et sviktende helsesystem, er ingen verre enn de som rammer barna. Dødsattesten for denne lille jenta viser at hun døde av malaria, meningitt og gul feber.
Bolumba Sykehus, Equator-provinsen: Denne lille gutten venter i angst på at en byll i skrittet hans skal renses. Den smertefulle infeksjonen må behandles daglig uten bedøvelse, ettersom lageret er tomt.
I årevis har den zairske staten blitt plyndret for sin nasjonale rikdom. Helse og utdannelse – faktisk alt som har med menneskelig utvikling å gjøre – har blitt overlatt til den private sektor, til det sivile samfunn og til utviklingshjelpen. Og det finnes ingen budsjetter for vedlikehold og fornying av utslitt utstyr.