En reise verdt å ta

Gry Blekastad Almås tar leseren med til det «norske» Storbritannia, fra uteliggere til oljefond.

ENGLANDSFAREREN: Gjengrodde graver, nedlagte sjømannskirker og ruiner etter menneskelig aktivitet, Gry Blekastad Almås tar med leserne på tur. Foto: Eigil Korsager
ENGLANDSFAREREN: Gjengrodde graver, nedlagte sjømannskirker og ruiner etter menneskelig aktivitet, Gry Blekastad Almås tar med leserne på tur. Foto: Eigil Korsager Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

NRK-profilen Gry Blekastad Almås har et langvarig forhold til Storbritannia – som så mange nordmenn. For ikke å lage enda en England-bok av dem det allerede finnes utallige av, har hun lagd en rundreise for å spore opp forbindelseslinjer mellom Norge og naboen i vest. Det veksler mellom det helt selvsagte (fotballfans, publiv og petroleum) og overraskende detaljer knyttet til skipsfart og aktiviteter under krigen.

Tar seg opp

Litt uheldig at de første kapitlene er de svakeste og at boka først tar seg opp omtrent halvveis, helt i nord. Her får vi interessante detaljer om «Shetlands-Larsen» og gjengen hans som fraktet våpen og folk mellom øyriket i vest og nazi-okkuperte Norge.

Herfra stiger kvaliteten med topper i interneringsleiren på øya Man og den norske skipsfarten til kullindustriens mekka i Cardiff. En virkelig godbit kommer helt til slutt der Almås er tilbake i London og tegner opp en grell kontrast mellom en norsk uteligger-kvinne og Oljefondets mange eiendomsinvesteringer i noen av verdens dyreste forretningsstrøk. Dette er jo skrevet før Tangen-bråket, men sier en god del om hvor himmelfjern den er, den finansverdenen som forvalter «våre» penger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer