En reisekatalog

Mens reiseselskapene gyver løs på nyåret med priskonkurranse og eksotiske mål, går jeg på antikvariat. Der finner jeg - mirakel over alle mirakler - en 254-siders, illustrert utgave av verdens første moderne reisekatalog; en fargesterk og uimotståelig brosjyre i romanform. Med andre ord; Jules Vernes' «Jorden rundt paa 80 dager», en bok som i fjor kunne feire 125-årsjubileum, samtidig med at det var 170 år siden opphavsmannen ble født. Fortellingen om Phileas Fogg, mannen som vedder sin formue på at han skal klare å reise jorda rundt på ikke mindre enn åtti dager; en fantastisk reise fra London via Suez, Bombay, Calcutta, Hongkong og Yokohama til San Francisco, New York og London.

  • «Efter at ha utført denne reisen rundt jorden, kom Phileas Fogg frem med en forsinkelse på fem minutter! Han hadde tabt veddemaalet.»
  • Det gjorde det som kjent, blant annet ble Fogg forvekslet med en bankrøver og forfulgt på det mest nidkjære av politimannen Fix. Først i vår tid, pakketurenes epoke, har man forsøkt å utrydde det uforutsette med talløse reisekataloger som bejubler det kjente og forutsigbare. Vi vet nesten mer om reisen før vi drar enn vi vet når vi kommer tilbake.
  • Det uforutsette, det som skjer når det ordnede universet bryter sammen, er spenningsromanens drivkraft, og på mange måter er «Jorden rundt paa åtti dager» den første internasjonale thriller. Den har også et fabelaktig sluttpoeng, som Verne riktignok hadde lånt fra en novelle av sin kollega Edgar Allan Poe («Three Sundays In a Week»). Fogg tjente inn ett døgn på å reise mot sola.

Slik lyder det i nest siste kapittel. Og det var før Gardermoen ble bygd! Som Roland Barthes har påpekt, var Jules Verne med alle sine tilsynelatende grenseløse reiseskildringer en mann som søkte lukkede rom i tilværelsen; en undervannsbåt, en hule på en øde øy, en kurv under en ballong. Phileas Foggs avgrensing er de åtti dagene. Han vil vinne over tilfeldighetene med iskald beregning. «Det finds ikke noget uforutset,» sier Fogg i fortellingens innledning.

Vi andre reiser til sola, og vi tjener ingen døgn i det hele tatt. Men «Jorden rundt paa 80 dager» kan vi lese til siste slutt, til kapittel 37, som bærer tittelen: «Det bevises at Phileas Fogg ikke har vundet andet ved at gjøre denne reisen jorden rundt end lykken.»