En ren nytelse

Ti unge mennesker fra Tønsberg fortsetter å lage fortryllende kaosjazz som fenger en hel verden. Usannsynlig, men sant.

På papiret låter «The Stix» som vanskelig tilgjengelig musikk. I praksis er det motsatte tilfellet.

For Jaga Jazzist bare fortsetter å gjøre vanskelig tilgjengelig musikk mer tilgjengelig.

Et timanns instrumentalbasert fusionjazzorkester med sterke elektronika-tilbøyeligheter, som i tillegg er inspirert av noen av de mest krevende artistene i verden (Sun Ra og Squarepusher, for å nevne noen), har ikke bare klart å selge 10000 eksemplarer av sitt forrige album her hjemme, den ekstremt kritikerroste «A Livingroom Hush». De har også begynt å bli store i utlandet. I teorien er dette nærmest å regne som en umulig oppgave.

Drep den katta

Har du ikke hørt Jaga Jazzist, er det mulig du allerede er skeptisk. Er ikke dette «Drep den katta!»-frijazz av verste sort? spør kanskje mange seg.

Men, nei: disse jazzkattene fra Tønsberg byr på det beste av begge verdener; småløpsk avant garde-action møter vakre melodilinjer i låter som «Day» og «Another Day» , og viser at storbandets organiserte kaosmusikk egentlig er en svært tilgjengelig opplevelse.

Gjennomført

«The Stix», som må være en av de mest gjennomførte norske albumene på lang tid, kan (mis)brukes på en Pandoras Eske-aktig måte, hvor det er lett å begynne å høre seg i hjel på alle nyansene. Det tror jeg er feil.

Jeg tror Jaga lager «good time»-musikk uten behov for noen dyptpløyende analyse.

Det er bare å nyte.