En ressurspersons bekjennelser

«Flink pike» sier lite om fenomenet tittelen henviser til, men er like fullt en verdifull skildring av tung depresjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: Det er forståelig at en del oppfatter flink pike-syndromet som et problematisk begrep. Først og fremst fordi det er kjønnsspesifikt, men også fordi det kan forstås som et uttrykk for et ærgjerrig behov for å få ros også når man ikke lykkes. Likevel viser altså statistikken at stadig flere jenter og unge kvinner sliter med depresjon, og at dette har klar sammenheng med krav fra skole og jobb. Spørsmålet er om det er snakk om noe annet enn god gammeldags utbrenthet.

I «Flink pike» forteller dokumentarfilmskaperen Solveig Melkeraaen om hvordan hun overarbeidet seg inn i en dyp depresjon som hun måtte elektrosjokkbehandles ut av. I feil hender ender denne typen åpenhjertige bekjennelser fort opp som «sterke historier» — altså ren kitsch — men Melkeraaen har funnet en relativt god balanse mellom det allmennmenneskelige, det innsiktsfulle og det dramaturgisk gunstige.

Overlevelsesstrategi Visuelt er «Flink pike» en salig røre. Segmentene hvor Melkeraaen forteller om sin første alvorlige depresjon og påfølgende elektrosjokkbehandling er billedlagt med statiske bilder av tomme rom. Dette skaper en underlig og fremmedgjørende stemning som viser at man har å gjøre med en dokumentarfilmskaper som evner å sette sin tematikk inn i en form som løfter den. Resten av filmen er imidlertid langtfra like fortellermessig ambisiøs, og forankrer den i en norsk dokumentarfilmtradisjon hvor man fokuserer på innhold til et punkt hvor form mest av alt synes å være en ettertanke.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer