En rik spillemann

BERGEN (Dagbladet): Bergenserne er et privilegert folkeslag. Her har de fått en av verdens beste musikaler, «Spelemann på taket», tilbake 30 år etter norgespremieren, i en god og gjennomarbeidet oppsetning med yndlingen Helge Jordal i hovedrollen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Da kan det være på sin plass å minne om at dette ikke er noen folkekomedie. Snarere det motsatte.

I «Fiddler on the Roof» handler det om å overleve. Intet mindre. Og om hva du har for bagasje, for ballast, når du drives videre forhatt, forfulgt - ikke for noe du har gjort, men fordi du nå engang er født som den du er.

- Kjære Gud, det er sant at vi er ditt utvalgte folk. Men kunne du ikke av og til velge et annet? spør melkemannen Tevje i den jødiske landsbyen Anatevka, Ukraina ett tusen ni hundre og fem år etter at et barn ble født i Betlehem. Melkemannen og hans folk trakasseres og kjeppjages av russere.

Innvendinger

Skulle man innvende noe mot Bentein Baardsons ellers så rikholdige oppsetning, må det være at den kunne vært farligere, at det frodige folkelivet i denne landsbyen mangler skyggelegging. Når mange partier i den lange førsteakten gir gale signaler og assosiasjoner om humor, typer og miljø, kan det også skyldes ensemblets omgang med nynorsk og dialekter. Helge Jordal spiller denne gang ikke i en folkekomedie fra strilelandet. På generalprøven måtte han bruke mye tid og krefter på å motbevise det. (Hva er så galt med Finn Ludts oversettelse?)

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer