En riktig satsning

Staten skal bidra til at de ansatte har kompetanse til å bruke musikk og kultur som en integrert, forskningsbasert og kunnskapsbasert del av pleien.

OMPRIORITERING:  Kompetanseheving på bruk av musikk og kultur i pleie og stell vil komme flere enn demenspasientene til gode, skriver Trøen.
Foto: Frank May / NTB scanpix
OMPRIORITERING: Kompetanseheving på bruk av musikk og kultur i pleie og stell vil komme flere enn demenspasientene til gode, skriver Trøen. Foto: Frank May / NTB scanpixVis mer
Meninger

Våre mest sårbare pasienter er de sykeste demenspasientene på sykehjem. Time etter time vandrer mange av dem hvileløst rundt i korridorene. Tvangsbruk er ikke uvanlig og hverdagen tilbringes ofte bak «låste» dører.

Vår regjering vil ruste og motivere kommunene til å bygge en faglig sterk omsorgstjeneste. Dette handler ikke om at de ansatte skal stå på fellesrommet å synge. Vi er helt enig med kritikerne som har uttalt seg de siste dagene om at musikkopplevelser kan skape mye livsglede og gode øyeblikk. Kommunene har selv mange sterke økonomiske virkemidler for å sikre at eldre på institusjon fortsatt får gode kulturelle opplevelser.

Dette handler om at regjeringen har et ansvar for at ansatte i omsorgstjenesten har kunnskap om hvilke behandlingstiltak som gir kvalitet i omsorgen. Regjeringen tar med denne omleggelsen et sterkere ansvar for kvalitet, kapasitet og kompetanse i omsorgstjenestene. Kommunene settes derfor i stand til å foreta prioriteringene av de kulturelle tiltakene. Omdisponeringen innebærer derfor ikke noe kutt overhodet, men en omprioritering til tiltak for kvalitet.

Musikkterapi, som sykepleietiltak, reduserer aggressiv adferd, reduserer bruk av beroligende medisiner, er uten bivirkninger og er rimelig å utføre. Med opplæring er det enkelt å implementere i praksis. Staten skal bidra til at de ansatte har kompetanse til å bruke musikk og kultur som en integrert, forskningsbasert og kunnskapsbasert del av pleien.

Vi må kanalisere midlene slik at de treffer der behovet er størst. Vi ønsker å skape en meningsfull hverdag for våre eldre på sykehjem. Nettopp derfor vil vi sørge for at de urolige på alle landets sykehjem får en trygg hverdag. Samtidig er det viktig å huske på en kompetanseheving på bruk av musikk og kultur i pleie og stell vil komme flere enn demenspasientene til gode.

Men det krever at de ansatte har kunnskapen som sørger for dette. Derfor er denne omprioriteringen viktig, og ikke minst riktig.»

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.