Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

SSB-saken:

En ripe i lakken for Siv Jensen

Hvis det er slik at det var ytre press og til slutt Frps gruppemøte som fikk bestemme Statistisk sentralbyrås retning og direktør, er det svært alvorlig.

FORKLARINGSPROBLEM: Siv Jensen har enda ikke klart å sannsynliggjøre at hun og Finansdepartementet uttrykte bekymring for omorganisering av forskningsavdelingen i den formen den til slutt fikk, før det begynte å blåse rundt henne.
Foto: Tomm W. Christiansen
FORKLARINGSPROBLEM: Siv Jensen har enda ikke klart å sannsynliggjøre at hun og Finansdepartementet uttrykte bekymring for omorganisering av forskningsavdelingen i den formen den til slutt fikk, før det begynte å blåse rundt henne. Foto: Tomm W. Christiansen Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag ble det klart at kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget igjen vil kalle inn finansminister Siv Jensen til høring om SSB-saken.

Saken som startet da et tjuetall forskere i Statistisk sentralbyrå fikk beskjed om at de ble flyttet til statistikkbyråets statistikkavdelinger, og eksploderte da byråets tidligere direktør Christine Meyer for åpen scene nektet å gå av, har plaget finansministeren og regjeringen siden.

Den nye høringen er utløst av at kontrollkomiteen forrige uke fikk tilgang på lenge etterlyste notater fra møter i januar og september i fjor, etter et vedtak hos Sivilombudsmannen. Disse notatene skal Finansdepartementet til alt overmål ha klart å oversende Sivilombudsmannen i redigert form, selv om det ble gitt klar beskjed om at de skulle sendes usladdet.

Det hele går inn i et mønster. Saken har avslørt en usunn, utidig og uryddig etatsstyring av SSB fra Finansdepartementets side. Uklarheten rundt grunnleggende forhold som ansvarsfordeling, rapporteringslinjer og uavhengighet har vært påfallende. Dette må regjering og storting rydde opp i når Statistikklovutvalgets utredning behandles.

Bedre blir ikke saken for Siv Jensen av at hun, etter flere måneder med publisering av utallige dokumenter og en grundig høring i Stortinget, enda ikke har sannsynliggjort at hun og Finansdepartementet uttrykte bekymring for omorganisering av forskningsavdelingen i den formen den til slutt fikk, før det begynte å blåse rundt henne.

I et detaljert notat ført i pennen av Kjetil Telle, redegjør SSBs tidligere forskningsdirektør for hvordan Finansdepartementet var tungt involvert i planene hele veien, og var støttende fram til og med formiddagen onsdag 25. oktober.

Skal vi feste lit til Telles versjon av historien, endret Finansdepartementets holdning seg dramatisk en gang mellom da og fredag 27. oktober.

Telles versjon blir ekstra pikant av at ettermiddagen onsdag 25. oktober var finansministeren på gruppemøte i Frp, hvor hun ifølge Minerva ble presset hardt på SSB-spørsmålet. Hvis det er slik at det var ytre press og til slutt Frps gruppemøte som fikk bestemme Statistisk sentralbyrås retning og direktør, er det svært alvorlig.

Skal finansministeren komme ut av den nye høringen med æren i behold, må eventuelle mistanker om dette ryddes av veien for godt. Hva nytt som skal komme opp nå, som kan styrke Jensen og Finansdepartementets sak, er det derimot for øyeblikket vanskelig å se.

Men uansett utfallet av kontrollkomiteens behandling, er det lite sannsynlig at SSB-saken vil ende med at Siv Jensen vil måtte gå av. Til det er Frp-lederen for sentral for Erna Solbergs regjeringsprosjekt. En solid ripe i lakken vil saken likevel være for finansministeren.

Kanskje ender det hele med at ansvaret for SSB blir flyttet fra Finansdepartementet til Kunnskapsdepartementet. Det ville i så fall være et ekte solbergsk kompromiss.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!