«En robust porsjon åndelig kvakksalveri»

Vi anmelder Märtha-boka.

FÅR HARD MEDFART: «Når man i fødselsgave har fått den evne å kunne leve seg inn i hestens følelsesliv, reklamen er prinsessens, ikke min, skulle det bare mangle at man ikke prøvde de samme evnene på sine medmennesker», skriver vår anmelder, professor Trond Berg Eriksen.
FÅR HARD MEDFART: «Når man i fødselsgave har fått den evne å kunne leve seg inn i hestens følelsesliv, reklamen er prinsessens, ikke min, skulle det bare mangle at man ikke prøvde de samme evnene på sine medmennesker», skriver vår anmelder, professor Trond Berg Eriksen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||BOK: «Engleskoler» i prinsesse-regi er ikke hverdagskost. Engler er en særegen form for fjærkre som har spilt en viktig rolle både i kunsthistorien og i fromhetens historie. Skriftens ord forteller om engler som kan dukke opp overraskende både i forbindelse med fødsel og død, både ved unnfangelsen og ved graven.

Nå mangler Bibelens engler vinger, og de er som regel unge menn som forsvinner like raskt som de viste seg. Prinsesse Märtha Louises «engleskole», som nå er blitt både nettsted og bok, opererer med en moderne, strømlinjet og kommersiell variant av det eksotiske fuglelivet. Riktignok spiller den tradisjonelle forestillingen om «skytsengelen», som man kan møte i gamle barneværelsesbilder på ethvert loppemarked, en viss rolle i prinsessens menasjeri, men ellers er de englene hun oppfordrer oss til «å invitere inn i livet» vårt, bare vage skygger av de søkende narsissistenes eget speilbilde.

Boken som prinsesse Märtha Louise og Elisabeth Samnøy har skrevet sammen, er lest på en knapp time. Forlaget har utstyrt utgivelsen med glansbilder i alternativ-estetikkens eget pastellrike fargespekter. Alt det som kunne ligne tanker i boken, er gjengitt i flere bokstavstørrelser, slik at også de mest tungnemme skal få med seg for eksempel at man bør møte auraen sin «slik et barn utforsker en blomst for første gang.»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer