KOMMENTARER

En romjulsdrøm

Hareide er god på å gjøre mye med lite. Men hvordan skal han få KrF til å vokse?

 POSISJONERT: Knut Arild Hareide går inn i valgåret 2017 godt posisjonert, men med lav oppslutning og få saker. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
 POSISJONERT: Knut Arild Hareide går inn i valgåret 2017 godt posisjonert, men med lav oppslutning og få saker. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Makten går gjennom sentrum i norsk politikk. Det er grunnen til at småpartiene i midten av det politiske spekteret har hatt mer makt enn deres oppslutning skulle tilsi.

Som leder for KrF ser Knut Arild Hareide ut til å være en av de som forstår dette bedre enn de fleste. Særlig det faktum at dersom det skal være mulig å utøve makten som denne vippeposisjonen gir, må du være villig til å bytte side.

Utfordringen med dette, er at skjødesløs vingling mellom blokkene kan bli oppfattet som opportunisme. Du må forankre begrunnelsen for veivalget ditt. Fra Hareide har budskapet vært: Høyre og Arbeiderpartiet er nesten like. Det er Kristelig Folkeparti som utgjør forskjellen, stem på oss så skal vi vippe de store i riktig retning.

Men hvorfor skal folk stemme KrF? Hvordan skal partiet nå ut til velgergrupper som ikke tilhører det tradisjonelle, kristne grunnfjellet? Hareide har vært en mester i å posisjonere KrF, men han har ikke fått det til å vokse i oppslutning. Sakene mangler, det politiske prosjektet er snevert.

Tre viktige forhold er annerledes nå enn storhetstiden Hareide og tidligere partileder og statsminister Kjell Magne Bondevik drømmer tilbake til:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer