Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

En Rooney-opplevelse

Årets shoegazer-høydepunkt?

CD: Det kan godt være at det sitter 16-åringer i Trysil eller på Geilo som bryr seg filla om after-ski, eksperimenterer med rusmidler og burer seg inne på gutterommet med en voldsom My Bloody Valentine-pasjon og som så tar PC-en, en kassegitar og en råtten mikrofon i bruk for å lage den tristeste elektroniske folkplata du kan tenke deg.

Hvis de finnes der ute i fjellbygdene, må de komme fram med en gang og ta kontakt med Smalltown Supersound.

Sensasjon

Mens vi venter, bruker vi i stedet litt tid på den nå 18-årige Vermont-gutten Connor Kirby-Long, som bor i en skakkjørt liten by oppe ved grensen til Canada. Hans debutalbum «Handwriting» gir litt den samme følelsen som å se Wayne Rooney leke med de voksne på fotballbanen: det er en liten sensasjon av ei plate, men det er bra fordi det er bra , ikke fordi opphavsmannen er yngre enn sine motstandere.

I takkelista i coveret til «Handwriting» gjør Connor en oppramsing av folk og band han liker, og her faller noen puslespillbrikker på plass: Sonic Youth, David Lynch, Jim O\'Rourke, Morrissey, Radiohead, My Bloody Valentine. Med andre ord snakker vi avantgardistisk, småbyskummel, drømmende, styggvakker popmusikk servert med en tenåringsnerds eiendommelige ensomhets- og fremmedgjøringsperspektiv.

Vi skal bare være glad for at Connor er opptatt av venstrevridd rock og laptop-elektronika, en nedstrippet folk-/kassegitaraffære uten de søtladne, febervarme, svevende stemningene og de knitrete lydkulissene ville framstått som ekstremt sutrete og uutholdelig.

Utfordrer

I stedet får vi ei plate som treffer på samme måte som Sigur Rós\' «Agætis Byrjun», som forundrer på samme måte som Four Tets «Rounds» og som utfordrer popmusikkbegrepet i tråd med Connors åndelige far Kevin Shields\' visjoner. Det tilsvarer et par-tre scoringer i samme Champions League-kamp, det.

Ung Vermont-

gutt utfordrer popmusikkbegrepet på fascinerende vis.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media