En røverhistorie

Mike Skinner er The streets, og hans «Original Pirate Material» er årets mest kritikerroste plate.

EN MAIDAG I BIRMINGHAM I 1999. Mike Skinner er 19 år. Han er drittlei den svære og skitne innlandsbyen han bor i. Selv vårdagene er grå i forstaden West Heath.

Men Mike er nyforelska. Beklageligvis i ei jente som nettopp har flyttet til Australia. Så det er bare én ting å gjøre: pakke sekken og fly etter.

- Det gikk som det ofte går, sier Mike Skinner, nå 22 år og utpekt som Den Nye Talsmannen for Storbritannias ungdom.

- Jeg savnet henne utrolig mye, men det gikk jo bare et par uker i Sydney før det hele var over. Jeg må si jeg er glad jeg ikke dro hjem igjen med en gang, da.

DET VAR NEMLIG I SYDNEY at den plutselig kjæresteløse Mike la grunnlaget for årets mest omtalte garage/hiphop-album - «Original Pirate Material». En rystende, men ofte underholdende beretning om en post-thatcherisk ultraurban ungdomsvirkelighet fylt av dop, drikking og andre dekadente fritidssysler.

Og dette er virkelig originalt piratmateriale.

- Jeg gikk rundt i byen med lomma full av spenn og fant til slutt en computersjappe hvor det jobbet en tvilsom kineser. Han solgte meg en fet laptop til 4000 aussie dollars (ca. 18000 kroner). Tjuvgods, selvsagt. Etterpå gikk jeg på internettkafeer og lasta ned gratis musikkprogrammer og annen software. Så begynte jeg så smått å lage det som skulle bli «Original Pirate Material».

I Australia brukte han dessuten tid på å komme seg gjennom en diger bok om platebransjejuss og andre kontraktsrelaterte spissfindigheter («det er den ene av de fem bøkene jeg har lest noensinne»), han ble kjent med en fyr som heter Calvin (som endte opp med å synge og skråle på «Don\'t Mug Yourself»), og han spilte inn det som skulle bli avslutningssporet på debutalbumet, «Stay Positive».

I FEBRUAR 2000 vendte Mike snuten hjemover mot England. Fire måneder seinere hadde han platekontrakt.

Men tjuvgods-laptopen fra Australia holdt på å velte hele piratprosjektet hans.

- Det var faen meg nære på. Jeg hadde hele albumet liggende ferdig inne på maskinen da alt låste seg. Jeg var nødt til å ringe IBM. Jeg tok en råsjanse, og fant opp en historie om at jeg hadde kjøpt maskinen av en fyr i et teppefirma og at det selvsagt var garanti på maskinen. Jeg følte meg skikkelig kjip akkurat da, men det gikk bra.

- Så du er egentlig ikke like tøff som du utgir deg for å være på plata?

- Nei. Jeg har alltid vært en pyse. Jeg satt mye inne på rommet mitt og laget musikk. Hadde et bra forhold til foreldrene mine og slike ting. Selv om jeg kanskje ikke har opplevd alt jeg skriver om, så er det et bilde av mitt liv og det livet folk lever rundt meg. Kall det gjerne en fantasiverden hvor jeg er en av skuespillerne.

- Er du en genial tekstforfatter, slik alle skal ha det til?

- Jeg er ærlig og halv-intelligent, og har tro på meg selv. Det er vel stort sett det hele.

«Original Pirate Material» fikk terningkast seks i Dagbladet og er ute nå.

GATEGUTTEN: Slik ser The Streets ut i egen, høye unggutt-hengslete person. Bak Mike Skinner skimtes en Oslo-container som var så stygg at den like gjerne kunne vært fra Birmingham.