En runde levd liv

En venns død gir hans nærmeste anledning til å gjenoppleve sine liv i vemodsvakre, sorgmuntre «Siste runde».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er Michael Caine som så å si går igjen i Fred Schepisis film. Han er slakteren Jack Dodds, hvis aske befinner seg i ei urne hos vennene. Jacks siste ønske var å bli spredd for vinden ved havet i Margate, et oppdrag kameratene og hans sønn nå legger i vei for å gjennomføre.

For dem var slakteren et samlingspunkt, om ikke alltid like enkel å ha med å gjøre. For kona Amy (Helen Mirren) var han en hengiven ektemann, men også en sviker, som aldri aksepterte en sterkt hjelpetrengende datter.

Flere tiårs levd liv formidles i veksling mellom fortid og nåtid - klokt og stemningsrikt manusnedtegnet og spilt av britiske karakterskuespillere som Bob Hoskins, David Hemmings, Ray Winstone og Tom Courtenay.

Unike og kjente

At Schepisi har øye for mangfoldet i mennesker, har han tidligere vist i bl.a. «Six Degrees of Separation» (1993) og Meryl Streep-dramaet «Plenty» (1985). «Siste runde» skiller seg helt fra dem, men likner i denne evnen til å observere og la historien folde seg ut i stadig nye vendinger.

Hver person er en historie her, hvert menneske enestående og gjenkjennelig. Det krever sine tolkere, som tydelig trives, har sett sine personer og ønsker at vi skal oppleve dem med all den varme og munterhet de kan oppvise.

En sliter

Helen Mirren kan være den tøffeste karrierekvinne i den ene filmen for så her å framstå i form av Amy: en hverdagens sliter med drømmer i sjelen og en rørende kvinne. Michael Caine leverer sin beste rolle på lenge.

Også filmatisk veksler Schepisi stemningsfullt fargeriktig mellom tiårene i denne lavmælte fortellingen, helhjertet og vakker.

EN PUB, FLERE LIV: Michael Caine, Bob Hoskins, Tom Courtenay og David Hemmings (f.v.) inviterer til innsyn i deres felles venneliv i varme, mangfoldige «Siste runde».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer