En Rushdie i Norden?

Det var som om Odd Lindberg trykte på en knapp og utløste noe i det norske folk vi ikke hadde opplevd før.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Verden vendte seg mot oss da den så hans filmer om selfangsten. Folket følte seg krenket. Det førte til en forflatet diskusjon og en uventet maktbruk hos myndighetene. Det er tankevekkende at det ikke skulle mer til. Hvordan skal vi da kunne kritisere tyrkerne og serberne, som har trykket ovenfra så mye sterkere?

Omtrent det sa Beate Slydal i Norsk Forum for Ytringsfrihet som arrangerte miniseminar med spørsmålet «En Rushdie i Norden?». Det ble en god debatt, ledet av tv-mannen Bjørn Nilsen, hevet over krangelen om hvordan sel skal drepes. Den konsentrerte seg om en rekke alvorlige forhold ved norsk lynne, myndigheter, medier og injurielovgivning.

Gunne Hammarstrøm, som har skrevet flere viktige bøker om ytringsfriheten, sa at dette sakskomplekset før eller seinere vil føre til en skammens dag for Norge. Dommene i selfangstsakene har vært som forventet med den rettspraksisen vi har, der alt bygger på dommerens skjønn.

TV2s Gerhard Helskog pekte på det uhyrlige som skjedde da Sarpsborg byrett nedla forbud mot enhver bruk av de filmene Lindberg tok opp i Vestisen. Han så hysteriet rundt Lindbergs film som utslag av norsk stormannsgalskap og mindreverdighetskomplekser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer