DEBATT

Ruspolitikk

En ruspolitikk vi kan bli enige om

Vi må basere vår ruspolitikk på forskning og erfaring og innrette den etter hensynet til de svakeste.

RUS: Justisminister Anders Anundsen kjører en hard linje i ruspolitikken. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
RUS: Justisminister Anders Anundsen kjører en hard linje i ruspolitikken. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Folkeopplysningens program om cannabis viser tydelig frem den største utfordringen ved dagens debatt om ruspolitikk. Mangel på et felles mål.

Mens justisminister Anders Anundsen og Actis-leder Mina Gerhardsen trekker frem viktigheten av å sende signaler om at bruk av illegale rusmidler ikke er greit, ønsker andre å fokusere på skadereduserende tiltak.

Disse to synene virker å være vanskelig å kombinere, da det ene tar til orde for nulltoleranse, mens det andre åpner for en større aksept av rusbruk. Hvilke prinsipp bør egentlig ligge til grunn for en ny ruspolitikk?

Begge sider i debatten bruker de svakeste som begrunnelse for sitt syn. Derfor bør det være enighet om at en ny ruspolitikk må være bedre for de som sliter med rusbruk.

Bøter og stigmatisering hjelper neppe dem som ønsker det å bli rusfrie. Et individuelt tilpasset tilbud med godt ettervern kan gjøre det mulig. Noen av pengene som trengs kan hentes gjennom å slutte å straffeforfølge de samme folka som vi ønsker å hjelpe.

Vi må skille stoffer fra hverandre. Cannabis og andre milde stoffer leder til tyngre stoffer, men det er fordi de selges i illegale miljøer. Det er altså sosiale og ikke fysiske grunner til at folk går over til hardere stoffer. Det bør være enighet om at dette mønsteret må brytes, til det beste for samfunnet og den enkelte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer