Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

En russisk provokasjon

Norge skal ikke vike en tomme når det gjelder norsk suverenitet på Svalbard.

I SVALBARD- KRANGEL:  Utenriksminister Børge Brende.
I SVALBARD- KRANGEL: Utenriksminister Børge Brende. Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russiske og norske myndigheter er i diplomatisk krangel om den russiske visestatsministeren Dmitrij Rogozins mellomlanding på Svalbard i helga. Norske myndigheter reagerer sterkt på besøket. Rogozin står på EU og Norges sanksjonsliste i forbindelse med folkerettsbrudd i Ukraina og på Krim, og er uønsket i EU og Norge.

Visestatsministeren gjorde seg markert i løpet av det korte besøket ved å understreke betydningen av russisk tilstedeværelse i Arktis og med sarkastiske bemerkninger til norske myndigheters håndtering av hans besøk.

Den russiske ambassaden forklarer Rogozins mellomlanding på Svalbard med dårlige værforhold ved den russiske stasjonen på Nordpolen, dit ministeren var på vei. Russerne mener den norske reaksjonen er merkelig, siden alle personer fra traktatstatene har fri adgang til Svalbard. Ifølge eksperter har Russland juridisk sett rett, men Norge politisk rett.

De siste åra har Russland vært opptatt av å være en ansvarlig aktør i nord. Havretten tjener nemlig landet godt. Norge og Russland har hatt et godt samarbeid i nord.

I sin tale i Oslo Militære Samfund i mars, advarte etterretningssjef Kjell Grandhagen om at det gode samarbeidsklimaet i nordområdene kan bli svekket som følge av Ukraina-konflikten. Rogozins navn ble nevnt. Visestatsministeren er kjent som en hardliner, bråkmaker og nasjonalist, opptatt av Russlands stormaktsstatus.

Russland har jevnlig utfordret Norge om Svalbard, men det er ikke sikkert at Rogozins besøk først og fremst handlet om det. Dette kan ha handlet mest om å utfordre sanksjonene. Men Rogozin vet hvilke knapper han trykker på. Besøket er en provokasjon, på samme måte som når landet sender bombefly opp og ned langs norskekysten. Til nå har russerne har hatt en kommunikasjonskanal til Norge gjennom samarbeidet i nord. Med visestatsministerens besøk er stemningen forsuret. Det er uheldig. Nå vurderer Norge en innstramming av regelverket om listeførte personers adgang til Svalbard. Det er usikkert om det lar seg gjøre, men det er viktig at Norge sier klart ifra og ikke viker en tomme når det gjelder Svalbard og norsk suverenitet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!