En rusten, gammel bruktbil på datamaskinen

Slik bruker du Java sikrest mulig - og slik blir du kvitt det.

FÅR BANK: De fleste norske nettbanker er avhengige av Java. Men en historie med sikkerhetshull gjør at både kunder, banker og BankID ønsker en annen løsning. Foto: Foto: JON TERJE H. HANSEN / Dagbladet
FÅR BANK: De fleste norske nettbanker er avhengige av Java. Men en historie med sikkerhetshull gjør at både kunder, banker og BankID ønsker en annen løsning. Foto: Foto: JON TERJE H. HANSEN / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Du må skrive om Java, sa en bekjent til meg i et middagsselskap forleden.

Hun hadde som de fleste andre fått beskjed om at at hun måtte oppgradere denne mystiske programvaren nettbanken benytter, fordi det var et sikkerhetshull.

I likhet de fleste andre skjønte hun ikke stort av hva Java egentlig er for noe, eller hvorfor de fleste banker og en rekke andre nettaktører bruker en løsning som virker både sårbar og komplisert.

JAVA ER IKKE ET PROGRAM, men et programmeringsspråk som brukes til å skrive programvare i én versjon slik at den virker med alle operativsystemer. Java brukes gjerne i såkalte klient-tjener applikasjoner på nettet. Programvaren installeres midlertidig på hver enkelt brukers maskin fra en tjenermaskin over nettet mens sesjonen pågår, for eksempel når du er logget inn i nettbanken.

Det er en slik «virtuell maskin» du logger inn på når du logger inn i nettbanken via den såkalte Java-appleten til BankID med kodebrikke.SAMME LØSNING støter du også på når du skal kjøpe kinobilletter, konsertbiletter og annet via nett. 

IT-selskapet Oracle fikk Java med «på kjøpet» da man kjøpte Sun Microsystems, og utvikler stadig nye versjoner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer