Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

En ryddemetode som virker

Behold de tingene som gir deg glede, forteller Marie Kondo. Vi bør lytte.

BESTSELGER: Marie Kondo har skrevet en bestselger om rydding. Foto: Sportsfile (Web Summit), CC BY 2.0
BESTSELGER: Marie Kondo har skrevet en bestselger om rydding. Foto: Sportsfile (Web Summit), CC BY 2.0 Vis mer
Kommentar

Den frustrerte småbarnsmoren Gerd Elin Stava Sandve har slaktet Marie Kondos bestselger av en ryddebok i en anmeldelse i Dagsavisen.

Forståelig nok går anmeldelsen sin seiersgang på sosiale medier. Det er lite som skaper mer irritasjon enn bedrevitende selvhjelpsbøker som gir råd det virker håpløst å følge.

Når en føler seg tråkket på av en forfatter som mestrer livet bedre enn en selv gjør, er angrep det beste forsvar.

Jeg har forståelse for at den optimistiske og ryddeglade tonen til Marie Kondo kan frustrere en småbarnsmor som forsøker å få endene til å møtes. Men siden anmeldelsen slutter med en oppfordring om å la være å kjøpe boka, føler jeg meg tvunget til å nyansere bildet.

For jeg elsket boka!

Jeg leste boka en gang før jul da den forelå på engelsk, og slukte den i et jafs.

Og selv om jeg ikke har fått et like intenst kjærlighetsforhold til rydding og bretting av klær som Kondo selv (hun har et noe forstyrret forhold til rydding), er det lenge siden jeg har lest ei bok som har ført til en så stor atferdsendring.

KonMari-metoden går ut på å beholde de tingene som gir deg glede og kvitte deg med de tingene som ikke gir det.

Slik jeg forstår rådet handler det ikke om å kvitte seg med alle praktiske klær, slik Sandve tolket det til. Et godt ullundertøy som varmer på kalde dager, er jo absolutt noe å få glede av, selv om du ideelt sett skulle ønske du bodde i varmere strøk.

For min del resulterte rådet i at jeg endelig fikk gitt bort en hel rekke skjorter som ikke er blitt brukt på flere år. Jeg har tidligere ikke fått meg til å kaste dem fordi de jo er greie nok. Men siden jeg ikke føler meg bra i dem, blir de likevel hengende urørt hver gang jeg skal velge ei skjorte.

Kondo ga meg verktøyet til å bli kvitt dem. Det samme gjaldt en hel rekke skopar som absolutt var brukbare, men som jeg likevel aldri fikk meg selv til å gå med.

Nå følger jeg regelen på alle ting: Gir den meg glede, så beholder jeg den. Gir den meg ikke glede, så dropper jeg den.

Det KonMari-metoden evner, er å hjelpe oss å bli kvitt en utbredt menneskelig synd, å overvurdere gleden ved å ta i bruk noe vi har liggende innerst i skapet.

Vi sparer på gamle kvitteringer vi aldri ser på, ledninger vi ikke vet hva brukes til og esken det elektroniske utstyret kommer i, i tilfelle vi skal flytte eller selge det videre.

Innse det, dette er ting du aldri kommer til å ta i bruk. Og hvis du mot all formodning skulle trenge dem, kan du alltids skaffe et alternativ.

Og mens du venter på at du en dag skal få glede av dine ukategoriserte samlinger av ting du ikke bruker, skaper du samtidig skap og boder det er umulig å forholde seg til. Konsekvensen er at en hel del ting som du faktisk trenger og som gir deg glede blir liggende gjemt i rotet.

KonMari-metoden handler ikke bare om å kvitte seg med ting. Den handler om å gi ting sin egen plass og å brette klær slik at du får en enkel oversikt og tar vare på dem.

Selvfølgelig har Sandve rett i at et slikt system ikke hjelper deg å unnslippe all rydding. Men når alt har sin plass, blir ryddeprosessen både enklere og tar mindre form av en evig kamp.

Når ting legges tilbake på plass ettersom det brukes, blir det en naturlig del av å ta ting i bruk. Da blir de ikke en del av en evig oppsamling av rot, som bare kan få sin forløsning når en setter av hele lørdagen til rydding.

Jeg forstår at barnefamilier har andre utfordringer enn det jeg har, som lever i kollektiv med to andre voksne og relativt ordentlige mennesker. Men spør du meg, gir Sandves situasjon bare en ekstra grunn til å få et system på tinga og en god rutine for rydding som del av bruken.

Resultatet er jeg sikker på at gir mer ro i sjelen.

Det er lite som er mer tilfredsstillende enn å sette seg ned foran peisen med ei god bok, når du vet at huset er i orden og ting er på stell.

Det første jeg gjorde etter å ha lest boka og satt i gang ryddeprosessen, var å gå til anskaffelse av ti kopier til. De fikk venner og bekjente til jul.

Jeg anbefaler boka på det sterkeste. Kanskje endrer den ditt liv også.