En rykende pistol

Med arkeologisk nøyaktighet har Tor Bomann-Larsen konstruert en indisiekjede som utpeker en britisk livlege til kong Olavs far. Foran oss ligger en rykende pistol. Men var den ladet med skarpe skudd?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Tor Bomann-Larsen har skrevet ei bok som kan leses av ren glede. Annet bind i trilogien om Haakon og Maud er preget av en sjelden fortellerglød, en medrivende interesse for menneskene bak stivede skjortebryst, ordener, korsetter og titler. Forfatterens research er enormt i omfang, ikke minst i kongelige og keiserlige arkiver. Hans fortellermetode likner det håndholdte kamera. Bomann-Larsen tar oss med fra sal til sal i de kongelige gemakker, registrerer mennesker og omgivelser og får dem til å snakke fra tallrike skriftlige kilder. Fordi monarkiets viktigste kapital er den kongelige forplantningsevne, er Bomann-Larsens kamera også med til soverom og bortgjemte sykehus. Lenge før kvinnefrigjøringens ideologer var de kongelige dynastier pinlig klar over sammenhengen mellom seksualitet og politikk. Derfor er det ikke noe intimitetstyranni når forfatteren tar dette til sitt naturlige klimaks: Ble den seinere kong Olav av Norge unnfanget ved hjelp av en sprøyte?

Naturlig nok er det bokas beskrivelse av denne muligheten som vil vekke mest oppsikt og debatt. Bomann-Larsen legger fram en indisiekjede hvor det sterkeste leddet er Haakons fravær da unnfangelsen mest sannsynlig fant sted. Han peker på at livlegen sir Francis Laking eller hans sønn kan ha stilt sitt arvemateriale til rådighet under Mauds hvile- og fetekur på hospitalet i Welbeck Street i London. Men forfatteren trekker ingen skråsikre konklusjoner, og det gjør han lurt i.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer