LEDER

En sak for Horne

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

I går gikk startskuddet for Europride i Oslo. Festivalen feirer mangfold, menneskerettigheter og seksuell frigjøring. Den feires i år i et land der mannlig homofili var forbudt ved lov fram til 1972. Lesbiske var ikke engang nevnt i loven, så likestillingen var også kommet noe kort. På drøye førti år har Norge kommet så langt at Oslo by er en stolt vertsby for en feiring av lesbiske, homofile, biseksuelle og transpersoners (LHBT) rettigheter. Fabian Stang, ordføreren fra det konservative Høyre, lar Oslo markere med regnbueflagg i paradegata. Vår barne-, likestillings- og inkluderingsminister holder tale på åpningen. Hun er fra Fremskrittspartiet. Og heter Solveig Horne.

Solveig Horne lå nok noe langt bak i læringskurven før hun akslet rollen som statsråd for likestilling og inkludering. Til gjengjeld må vi si hun har lært på jobben. Noen vil kanskje mene det er synd at folk må bli statsråd for å skjønne noe. Andre vil mene at det er et utmerket eksempel på at den Gud gir et embete gir han også forstand.

På radioen i går omtalte Horne seg selv som homseminister. Sett utenfra er hennes uttalelse og utvikling et lysende eksempel på hvor positiv effekt det kan ha dersom tidligere outsidere blir inkludert: Horne har meldt seg inn i det moderne Norge. Det er et Norge der LHBT-personers rettigheter er i ferd med å bli så selvsagte at selv kirken er i ferd med å bli omvendt. Det er ikke lenger snakk om toleranse, men respekt.

I fredagens Dagbladet tok Stine H. Bang Svendsen og Mathias Danbolt til orde for at her var det Europride som kastet ufortjent glans over ministeren, ikke ministeren som kastet glans over arrangementet. Horne har kanskje ikke gjort seg fortjent til glansen eller rampelyset ennå, men la oss se med toleranse på henne: Hun er på vei. Når folk eksponeres for sunn fornuft, skjer det ofte noe med dem. Hun har kanskje ikke gjort seg helt fortjent ennå til å tale på Europride, men gi henne litt tid. Hun har jo et departement.

Da kan vi heller bekymre oss mer over regjeringen Solberg og dens asylpolitikk. Ny Tid påpekte i går at regjeringen nå er i ferd med å kaste lesbiske og homofile asylsøkere ut av landet. De skal hjem til land som Russland og Uganda. Det er land der lesbiske og homofile trakasseres, forfølges, mishandles og fengsles. Regjeringspartiene kan ikke pynte seg med sine holdninger på Europride, for så å utvise lesbiske og homofile til overgrep og mulig fengsling. Det bør bli en fanesak for vår likestilling-, inkluderings og selvutnevnte homseminister Solveig Horne. Hun bør ringe justisministeren snarest.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer