DALAI LAMA:  Kineserne advarer norske politikere mot å møte denne manne som de tidvis omtaler som et "monster med et menneskelig ansikt og et udyrs sjel".
Foto: AFP / NTB Scanpix
DALAI LAMA: Kineserne advarer norske politikere mot å møte denne manne som de tidvis omtaler som et "monster med et menneskelig ansikt og et udyrs sjel". Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer

En såkalt ulv i munkeklær

Kinesernes demonisering av Dalai Lama minner om tilstander fra Kulturrevolusjonen.

Kommentar

-Hvis Dalai Lama, som han selv sier, er en enkel religiøs person, burde han hvile i tempelet og ikke reise hit og dit, bli involvert internasjonalt i å splitte Kina og skade den etniske enheten, uttalte talsmannen for Kinas utenriksdepartement, Qin Gang, umiddelbart etter at utenriksminister Børge Brende i Stortingets spørretime i dag hadde svart nølende om programmet for Dalai Lamas besøk i Norge. Underforstått: Dalai Lama er ikke den han utgir seg for å være.

Dette er vanlig retorikk fra de kinesiske makthavernes side. De sparer ikke på kruttet når de omtaler tibetanernes åndelige leder. Det er ikke mye som er egnet til å gi assosiasjoner om en mottaker av en fredspris i kinesernes karakteristikker. I deres språkbruk er Dalai Lama en «splittist», «slangedemon» eller oftest en «ulv i munkeklær».

Kinas Tibet-politikk har karakter av en beinhard PR-krig. Alt som foregikk i Tibet før kommunistene jaget Dalai Lama på flukt i 1959 var brutal undertrykkelse, ifølge kinesisk propaganda. I 2009, ved 50-årsdagen for denne oppløsningen av Tibets regjering, gikk kineserne til det skritt å innføre en en ny høytidsdag, kalt «De livegnes frigjøringsdag». Det statlige nyhetsbyrået Xinhua sendte da ut meldinger om «de millioner av livegne» tibetanere som ble reddet av de kinesiske kommunistene: «...tibetanske livegne og slaver, som utgjorde mer enn 90 prosent av befolkningen, ble frigjort etter at den sentrale regjeringen slo ned et væpnet opprør iscenesatt av Dalai Lama og hans støttespillere, hvorav de fleste var slaveeiere som ønsket å opprettholde livegenskapet.»

Myndighetene i Beijing holder seg med et historiesyn som sammenlikner «frigjøringen» av Tibet med opphevelsen av slaveriet i USA. De håner konsekvent Dalai Lamas snakk om menneskerettigheter. «Neste gang Dalai Lama snakker om menneskerettigheter i Tibet, spør ham hvordan det var å være livegen under hans styre. Neste gang han holder en preken om 'frihet', spør ham hvilken frihet de livegne og slavene nøt godt av i 'de gode gamle dagene' han er så lidenskapelig opptatt av,» skrev den statlige avisen China Daily på lederplass.

Under forspillet til OL i Beijing i 2008, oppsto det som kjent Tibet-demonstrasjoner flere steder utenfor Kina i forbindelse med den olympiske fakkelstafetten. Dette gikk tungt inn på det nasjonale selvbildet hos den vanlige kineser, og PR-krigen ble kraftig trappet opp. Eksiltibetanere ble konspiratorisk omtalt som «Dalai-klikken» og «splittister». Ordkrigen tiltok og ble stadig mer fantasifull. En av lederne i Kommunistpartiet innad i Tibet ble sitert på følgende omtale av Dalai Lama: «En ulv i munkeklær, et monster med et menneskelig ansikt, men med et udyrs hjerte.»

Det må jo være klinkende klart at ingen seriøs regjering i et seriøst land kan ta imot et slikt vesen på offisielt nivå? At Dalai Lama er talsmann for en politikk som omtales som en «middelvei», affiserer ikke de kinesiske myndighetene, som fornekter alle hans initiativ til fredelige forhandlinger. Dalai Lama omtaler situasjonen i Tibet som et «kulturelt folkemord», men hans politiske strategi er ønsket om kulturell og religiøs selvbestemmelse - ikke løsrivelse fra Kina.

Det finnes folk inne i Kina som ber myndighetene dempe demoniseringen av Dalai Lama. En gruppe på 30 vitenskapsfolk og intellektuelle han-kinesere sendte for noen år siden et åpent brev til regjeringen i Beijing der de advarte mot at propagandaen i offisielle kinesiske media bidro til å nøre opp under etnisk hat. Det har åpenbart ikke hatt noen effekt.

-Vår politikk er meget klar, meget resolutt og konsistent. Vi er resolutt imot alle land som gir en plattform for Dalai Lamas splittende ord, og vi er imot at han møter utenlandske ledere, gjentok talsmannen for Kinas utenriksdepartement, Qin Gang, seinest i dag.

Den norske regjeringen må vite hva den gjør når den velger side i denne propagandakrigen.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.