En salig samling

En samling låter som viser hvorfor R.E.M. er et av verdens beste band.

CD: Det håper vi også de beviser lørdag. Da skal de spille én av totalt to hemmelige konserter i Europa i forbindelse med utgivelsen. 700 spesielt inviterte har fått billett til konserten i Oslo, som holdes på et foreløpig ukjent sted.

Bandet fra Athens i Georgia har siden debuten i 1982 vært umåtelig viktig for mange band. Med et meget sterkt melodisk fokus, samt evnen til å gi den litt spinkle gitarrocken særpreg, har de vært med på å forme rocken - ikke minst indie- og den amerikanske collegescenen.

Det er ikke mange gigantband som fremdeles holder koken: R.E.M. er et av dem - sammen med U2 og Rolling Stones.

«In Time - The Best of R.E.M. 1988-2003» er en usedvanlig sterk samle-cd basert på et utvalg klassikere fra tida på Warner Music. Bandet debuterte på det lille IRS i 1982, men meldte overgang til Warner i 1988, samme år da de ga ut «Green». På den tida begynte bandet å få et navn utover de spesielt rockinteresserte.

Gjennombruddet kom med «Out of Time» (1991) og «Losing My Religion», som ble en monsterhit. Penger og berømmelse klarte ikke å ødelegge kameratgjengen, som hele tida har vært tro mot sin idé. Året etter så «Automatic for the People» dagens lys, en av de beste platene bandet noensinne har gitt ut.

«In Time» inneholder også to nye låter, «Bad Day», som ble påbegynt i 1986 (det høres) og gjort ferdig i år, samt «Animal». Å plukke ut nærmere 20 låter fra de siste 15 åra er ikke lett.

Her er ingenting å innvende mot utvelgelsen, bortsett fra at de like gjerne kunne gitt ut en dobbelt-cd med et like høyt nivå.

R.E.M. har helt siden starten vært et av rockens viktigste band. På samleplata «In Time» beviser de hvorfor.