- En sammensausing av privatøkonomi og offentlige midler

Stortingsrepresentant ber om mer åpenhet fra kongehuset. Det samme gjør kongehistoriker.

VIL HA MER ÅPENHET: Sveinung Rotevatn (V) leverte tidligere i år et forslag om at kongehuset skal omfattes av Offentlighetsloven.
Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
VIL HA MER ÅPENHET: Sveinung Rotevatn (V) leverte tidligere i år et forslag om at kongehuset skal omfattes av Offentlighetsloven. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Dette viser hvor utrolig lite åpenhet og kunnskap vi har om de store offentlige pengesummene som strømmer gjennom kongehuset hvert år. Vi vet en del om det overordnede, men veldig lite om detaljene, sier stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn (V) til Dagbladet.

- Vi snakker om store summer med lite kontroll. Det er et iboende problem at de får en sammensausing av privatøkonomi og offentlige midler, sier Rotevatn.

Bakgrunnen for uttalelsen er Dagbladets artikkel i går, som omtaler hvordan kronprinsen har brukt 80 millioner kroner fra apanasjen og statsbudsjettet på sine private eiendommer siden 2002. Da han solgte to av sine eiendommer på Skaugum i 2011 og 2015, for til sammen 12,1 millioner kroner, gikk pengene fra salget til ham privat.

- Kronprinsen er svært opptatt av å fortelle hvor mye av apanasjen kronprinsparet årlig setter av til FDVU og husholdsutgifter. Det er et skille mellom hovedhuset der kronprinsfamilien bor og enkeltmannsforetaket Skaugum gård, sier kommunikasjonssjef ved Slottet, Marianne Hagen, til Dagbladet.

FDVU-midlene brukt på Skaugum er brukt på hovedhuset, opplyser Hagen. Pengene fra salget gikk til kronprinsens heleide enkeltmannsforetak Skaugum gård, opplyser Hagen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer