<strong>VIL HA MER ÅPENHET:</strong> Sveinung Rotevatn (V) leverte tidligere i år et forslag om at kongehuset skal omfattes av Offentlighetsloven.
Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
VIL HA MER ÅPENHET: Sveinung Rotevatn (V) leverte tidligere i år et forslag om at kongehuset skal omfattes av Offentlighetsloven. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- En sammensausing av privatøkonomi og offentlige midler

Stortingsrepresentant ber om mer åpenhet fra kongehuset. Det samme gjør kongehistoriker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Dette viser hvor utrolig lite åpenhet og kunnskap vi har om de store offentlige pengesummene som strømmer gjennom kongehuset hvert år. Vi vet en del om det overordnede, men veldig lite om detaljene, sier stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn (V) til Dagbladet.

- Vi snakker om store summer med lite kontroll. Det er et iboende problem at de får en sammensausing av privatøkonomi og offentlige midler, sier Rotevatn.

Bakgrunnen for uttalelsen er Dagbladets artikkel i går, som omtaler hvordan kronprinsen har brukt 80 millioner kroner fra apanasjen og statsbudsjettet på sine private eiendommer siden 2002. Da han solgte to av sine eiendommer på Skaugum i 2011 og 2015, for til sammen 12,1 millioner kroner, gikk pengene fra salget til ham privat.

- Kronprinsen er svært opptatt av å fortelle hvor mye av apanasjen kronprinsparet årlig setter av til FDVU og husholdsutgifter. Det er et skille mellom hovedhuset der kronprinsfamilien bor og enkeltmannsforetaket Skaugum gård, sier kommunikasjonssjef ved Slottet, Marianne Hagen, til Dagbladet.

FDVU-midlene brukt på Skaugum er brukt på hovedhuset, opplyser Hagen. Pengene fra salget gikk til kronprinsens heleide enkeltmannsforetak Skaugum gård, opplyser Hagen.

- Gikk pengene etter salget av to hus og eiendommer til 12 millioner kroner til kronprinsparet privat?

- Ja, skriver kommunikasjonssjef ved Det kongelige hoff, Marianne Hagen.

Slottet vil ikke svare på om fortjenesten fra salget ble reinvestert i Skaugum eller er brukt på andre måter.

- Dersom profitten fra salgene har gått til private lommer, er det lite skjønnsomt og er en feil vurdering. Vi vet veldig lite om hvor pengene er nå, sier Rotevatn.

Det er skilt ut ytterligere fire tomter fra Skaugum de siste årene. Disse er ikke solgt.

<strong>- ROTETE:</strong> Faghistoriker Dag T. Hoelseth sier dagens situasjon er rotete og med uklare ansvarsforhold. Han ber om mer åpenhet. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
- ROTETE: Faghistoriker Dag T. Hoelseth sier dagens situasjon er rotete og med uklare ansvarsforhold. Han ber om mer åpenhet. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

Slottets kommunikasjonssjef Marianne Hagen er kjent med kritikken som framkommer i denne saken, men ønsker ikke å kommentere den.

Krever åpenhet

Dagbladet spurte 7. mars Slottet hvordan de mange millionene til forvaltning og drift av Skaugum er brukt til de siste fem åra. Slottet valgte først å ikke besvare spørsmålet. I går ettermiddag kom likevel en liste over ni tiltak på hovedhuset på Skaugum. Lista var ikke utfyllende, ikke datert og ingen utgifter oppført.

- Jeg er forundret over at Dagbladet ikke får svar, sier Rotevatn.

Historiker Dag T. Hoelseth har det norske kongehuset som spesialfelt.

- Alt som gjelder eiendomsforhold for kongefamilien og kongehuset bør det være åpenhet om. Vi trenger ikke å vite prisen på kjolene til kronprinsessen, men her er det snakk om store verdier. Alle er tjent med åpenhet, sier Hoelseth.

- Rotete

Hoelseth var en premissleverandør i det omfattende arbeidet med å finne nye løsninger på finansieringen av både kongehuset og kongefamilien på begynnelsen av 2000-tallet. I sin utredning om apanasjer og statlige overføringer til kongehuset pekte han på utfordringer med et privat eid Skaugum som trengte store overføringer.

- Det ville vært en enklere løsning om staten i 1929 hadde sørget for en offentlig finansiert bolig til kronprinsen, slik som slottet er for kongeparet, sier Hoelseth.

<strong>ØNSKER IKKE MER ÅPENHET:</strong> Stortingsrepresentant Helge Andre Njåstad (Frp) ønsker ikke mer åpenhet rundt Slottet og de kongeliges økonomi. Bildet er fra kong Haralds besøk på Austevoll i 2009, der Njåstad var ordfører. Foto: Knut Falch / SCANPIX
ØNSKER IKKE MER ÅPENHET: Stortingsrepresentant Helge Andre Njåstad (Frp) ønsker ikke mer åpenhet rundt Slottet og de kongeliges økonomi. Bildet er fra kong Haralds besøk på Austevoll i 2009, der Njåstad var ordfører. Foto: Knut Falch / SCANPIX Vis mer

- Eiendomssalgene Dagbladet omtaler fører til rotete og uklare ansvarsforhold, sier Hoelseth.

Støtter Slottet

Stortingsrepresentant Helge Njåstad (Frp) støtter Slottets linje.

- Kongehuset har en spesiell rolle. De har viet livet sitt til å representere Norge. Og hva som er privat og hva som er offentlige, det ser jeg ikke den store forskjellen på. De er i rollen som kongelige 24 timer i døgnet og sju dager i uka, sier Njåstad til Dagbladet.

Kongehuset er i dag unntatt Offentlighetsloven. Derfor har pressen og allmenheten få muligheter til å ettergå pengebruk og korrespondanse inn og ut av Slottet. Venstre leverte tidligere i år et forslag om å underlegge store deler av kongehuset Offentlighetsloven.

- Bør den offisielle delen av kongehuset underlegges offentlighetsloven?

- Jeg har ikke noe særlig behov for innsyn i kongehuset og hvordan man bruker pengene. Jeg registrer at de samlede bevilgningene ikke er noen urimelig stor sum.

UTSKILTE TOMTER PÅ SKAUGUM:

Siden 2010 er det skilt ut seks eiendommer fra Skaugum hovedgård. To er solgt. På to andre bor nåværende og tidligere ansatte.

Solgt

Kirkeveien 95, kalt Bøssebakken, er 1,6 dekar* stor og ble skilt ut fra Skaugum i 2010. Solgt i 2015 for 6,9 millioner kroner på det private markedet.

Semsveien 186 er 1,3 dekar stor, ble skilt ut fra Skaugum i 2010. Solgt i 2011 for 5,2 millioner kroner på det private markedet.


Ikke solgt

«Fjelken»

Kirkeveien 99 er 2,1 dekar stor og har et bolighus og et uthus. Skilt ut i 2011. Ligger rett ved Kirkeveien og langt fra hovedbygget på Skaugum.

Semsveien
Semsveien 188 a til e er to dekar stor, har to bygninger med flere hybler. Eiendommen ble skilt ut i 2010. Den benyttes av flere personer ansatt ved eller tilknyttet Skaugum.

Semsveien 190 er 1,3 dekar stor, har et bolighus og et uthus og ble skilt ut i 2010. Tomta ligger langt vekk fra hovedhuset på Skaugum, nede ved Semsveien.

«Bråtan»
Tomta på 1,3 dekar har et fritidsbygg og to anneks. Den ble skilt ut i 2010. Tomta ligger et stykke inn på Skaugum gård. Det går vei opp fra et boligfelt.

* 1 Dekar er 1000 kvadratmeter, 16 kvadratmeter mer enn et mål.

Kilde: Kartverket og grunnbokopplysninger.

- Hvor store er de samlede bevilgningene?

- Jeg har ikke det i hodet. Jeg husker ikke tallet akkurat nå. Men jeg leste det i Dagladet og reagerte ikke, sier Njåstad.

Høyere enn tidligere kjent Njåstad henviser til en kartlegging av fellesskapets utgifter til kongehuset og kongefamilien som Dagbladet publiserte denne måneden.

Den viste at de totale utgiftene er langt høyere enn tidligere kjent: I år passerer den totale prislappen 460 millioner kroner. Tidligere anslag har ligget mellom 230 og 330 millioner kroner.

<strong>PÅ SKAUGUM:</strong> Kronprins Haakon  og kronprinsesse Mette Marit og  bor på Skaugum. I 2011 og 2015 solgte han to eiendommer til 12,1 millioner kroner. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
PÅ SKAUGUM: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette Marit og bor på Skaugum. I 2011 og 2015 solgte han to eiendommer til 12,1 millioner kroner. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer