Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- En sånn pris skaper bølger i hele verden

Per Petterson på kortlista til britisk prestisjepris - igjen.

PRISNOMINERT IGJEN: Per Petterson er nominert til den prestisjefulle Independent Foreign Fiction Prize for tredje gang. Forrige gang vant han med «Ut og stjæle hester». Her fra da han vant den internasjonale IMPAC-prisen for samme bok i Dublin i 2007. Per Petterson (midten) sammen med ordfører Vincent Jackson t.v. og formann i IMPAC Miro Palas.   Foto: Jason Clarke
PRISNOMINERT IGJEN: Per Petterson er nominert til den prestisjefulle Independent Foreign Fiction Prize for tredje gang. Forrige gang vant han med «Ut og stjæle hester». Her fra da han vant den internasjonale IMPAC-prisen for samme bok i Dublin i 2007. Per Petterson (midten) sammen med ordfører Vincent Jackson t.v. og formann i IMPAC Miro Palas. Foto: Jason Clarke Vis mer

(Dagbladet): Per Petterson har snart vunnet det som er å vinne av litteraturpriser. Nå er han på nytt nominert til den prestisjefulle britiske litteraturprisen som han vant i 2006.

For boka «Jeg forbanner tidens elv» - eller «I Curse the River of Time», som den heter på engelsk - har han vunnet Kritikerprisen, Brageprisen og Nordisk Råds Litteraturpris.

Nå har boka også blitt en av seks bøker på kortlista til Independent Foreign Fiction Prize, som går til årets beste oversatte skjønnlitterære bok i Storbritannia.

Kan bli historisk
Dermed kan Petterson bli den aller første forfatteren som får prisen for andre gang. I 2006 vant han med boka «Ut og stjæle hester», som han også fikk den internasjonale IMPAC-prisen for.

- En sånn pris skaper bølger videre i hele verden. Da han vant sist, gjorde det at interessen ble ytterligere forsterket i andre verdensdeler også, flere land kastet seg på og kjøpte boka for oversettelse. I tillegg merket vi at anerkjennelsen og salget i Norge økte, sier Elisabeth Steen, markedssjef i Forlaget Oktober, til Dagbladet.

Petterson ble også nominert til prisen i 2003, for boka «I kjølvannet».

Også tyrkiske Orhan Pamuk har mulighet til å vinne for andre gang i år, med boka «Uskyldighetens museum». Han vant prisen første gang den ble delt ut, i 1990, for «Det hvite slottet».

Prisen deles mellom forfattter og oversetter, og Per Petterson har selv oversatt «Jeg forbanner tidens elv» til engelsk i samarbeid med Charlotte Barslund.

Tidligere norske nominerte
Boka ble først nominert på en langliste i mars, sammen med 14 andre bøker. Nå er altså lista redusert til seks titler. Vinneren kåres på en seremoni 26. mai.

Flere andre norske forfattere har vært nominert til prisen: Lars Saabye Christensen i 2008, Linn Ullmann og Dag Solstad i 2009, og Ketil Bjørnstad i fjor. Men ingen av dem nådde opp.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media