En sann svir

«Festen» er virkelig en fest. Selskapet det gjelder blir uhyre mislykket for bursdagsbarnet. Filmen blander dyp tragedie og humor til et storartet kalas.

Den er enda en av de danske «Dogme»-regissørenes prosjekter, gruppa som har undertegnet et høytidelig løfte om å etterstrebe ren og sann film.

Vinterberg har dermed jobbet med håndholdt kamera, uten kunstig lys, rekvisitter og annet dill, mens hensyn til sånt som god smak og estetiske krav er forbudt.

Han viser virkelig at «Dogme» kan ha noe for seg. «Festen» er original og ekte.

Borgerlig

Rammen er 60-årsdagen til den meget borgerlige Helge (Henning Moritzen). Det skal feires med mange gjester i hans storslagne hjem.

Sønnen Christian (Ulrich Thomsen) vender hjem fra Frankrike, hans bror Michael (Thomas Bo Larsen) ankommer uten å være bedt, den uortodokse søsteren Helene (Paprika Steen) gjør entré.

Familien er preget av at Christians tvillingsøster har begått selvmord like før, så jubilanten ber ham om å si noen minneord.

Festlighetene tar nye vendinger når Christian i en velformulert bordtale begynner å avsløre farens misbruk av ham selv og søsteren. Sannheten går dårlig hjem i borgerskapet, som intenst konsenterer seg om portvinen.
Kontrasten mellom hva som faktisk fortelles og de anklagedes reaksjoner framhever familietragedien og skaper samtidig stor komikk. «Festen» er en film om incest, men handler like mye om sannhetens rystelser og fire søskens forskjellige utvikling i samme miljø.

Selskapelighetene utarter til en mørk, frodig vev, ettersom tjenerskapet har sin egen agenda og blander seg inn, mens hver av hovedpersonene må ta sine liv opp til vurdering.

Må ses

«Dogme»-konseptets strenge regler har tvunget fram en fantasifull form, med uvante kameravinkler og intens fortellerteknikk. Skuespillerne er glimrende. Kanskje er Henning Moritzen den beste av alle i en krevende rolle, en mann uten snev av kontakt med sitt egentlige jeg - han drives fra skanse til skanse.

En stor tabbe å ikke se denne filmen. «Festen» sitter i deg lenge. Veldig lenge.