Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

En satans god dag

6. juni 2006 går kulturen i svart.

(Dagbladet.no): Ifølge Johannes åpenbaring i Det nye testamentet er 666 «dyrets tall», der dyret er en ond kraft kontrollert av djevelen.

Enkelte fanatikere mener derfor at tirsdag 6. juni 2006 (06/06/06) blir en dag da Satan kommer til å åpenbare seg for å spre sin ondskap i verden.

For underholdningsbransjen er det imidlertid bare en djevelsk god anledning til å lansere en haug med plater, filmer og bøker.

Skapte frykt

Filmselskapet 20th Century Fox har for eksempel valgt datoen for å lansere sin nye versjon av horrorklassikeren «The Omen», en film om et ektepar som får Satans sønn.

Reklamekampanjen for filmen har vært enorm. Ifølge Los Angeles Times ble både FBI og lokalt politi nedringt av bekymrede strandgjester da et fly med banneret «Du ble advart - 666» fløy over stranda.

I Panama City ble til og med et militærfly sendt ut for å undersøke hva dette var.

- Folk har ulike reaksjoner når de hører 666. Det er delvis overtro, delvis frykt, delvis virkelighet, og kanskje litt kulturelt. Disse tallene ser ut til å ha en ordentlig effekt på folk, sier en markedssjef i 20th Century Fox ved navn Jeffrey Godsick (!) til avisa.

DAMIEN RETURNERER: «The Omen» kommer tilbake på kino. 6/6 2006, selvfølgelig.
DAMIEN RETURNERER: «The Omen» kommer tilbake på kino. 6/6 2006, selvfølgelig. Vis mer

Skummel metal

666 der også et betydningsfullt tall for musikere med en fascinasjon for det okkulte, garantert gjort enda mer kjent av heavybandet Iron Maidens «The Number of the Beast».

Også norske band har bitt seg merke i datoen. Egentlig lanseres norske plater på mandager, men siden mandag 5. juni er 2. pinsedag er også 6/6/06 blitt en mulig releasedato også her.

Plateselskapet ANP Records velger for eksempel å slippe den norske black metal-supergruppa Secht. Bandet består blant annet av medlemmer fra Darkthrone, Gorgoroth og Carpathian Forest.


- Det er selvfølgelig ikke tilfeldig. Den skiva er så skummel at jeg nesten ikke tør å høre på den. Den er spilt inn i en hytte langt inne i skogen, forteller Espen Røhne i Indie distribution, som distribuerer plata.

På John Dee blir det også klart for en ny festival med navnet 666. Hva slags type band som spiller?

- Indiepop. Haha, nei, selvfølgelig blir det metal. Dette blir en markering for å vise at helvete fortsatt holder, sier Ragnar Vikse i bookingbyrået Goldstar Music.

Nøyaktig hvilke artister som skal opptre under festivalen blir snart offentliggjort.

En satans god dag

Ingenting å frykte

Også andre band drar nytte av datoen - metallegendene Slayer starter for eksempel sin «Unholy Alliance Tour - Preaching to the Perverted» denne dagen.

På bokfronten er det Ann Coulters «Godless» som har fått mest oppmerksomhet av bøkene som slippes. Boka handler ikke om religion, men forfatteren - kjent for bøker som «How to Talk to a Liberal (If You Must)» og «Slander: Liberal Lies About the American Right» har innrømmet at utgivelsesdatoen passer bra.

Også andre typer markeringer er planlagt denne datoen. Church of Satan kommer for eksempel til å arrangere en rekke høymesser for å feire «pluralisme, skeptisisme og gleden ved livet», skriver LA Times.

Yppersteprest Peter H. Gilmore mener folk selvsagt ikke har noe å frykte.

- Dette er tross alt bare en vanlig dag. Det er underholdende at noen folk blir bekymret, men det er tross alt ikke noe mer rasjonelt enn det å være redd for sprekker på fortauet.

666-DEBUT: Black metal-bandet Secht.
LEGGER UT PÅ TURNÉ: Kerry King og Slayer.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling